Туберкульоз не шкодує нікого

Як  вберегти дитину від туберкульозу та запобігти хворобі? Поради батькам.

Упродовж 2021 року взято на диспансерний облік з активним туберкульозом 10 дітей до 17 років (за 2020-й їх було п’ятеро). Такого сплеску інфекції серед наймолодших подолян  ми не фіксували уже давно. А детальний аналіз кожного окремого випадку підштовхує до сумного висновку: на місцях занедбано профілактику та раннє виявлення захворювання не тільки серед дорослого населення краю.

Зокрема, зареєстровано 2 випадки захворювання з вогнищ туберкульозної інфекції у підлітка (Полонський район) та в дитини (м. Кам’янець-Подільський). Дві дитини (м. Хмельницький, Шепетівський р-н) та один підліток (Хмельницький р-н) виявлені разом із родичами. Серед тих, хто занедужав, деструктивний туберкульоз виявлено у дитини та підлітка – відповідно з Волочиського та Хмельницького районів. Бактеріовиділення медики діагностували у двох підлітків (Полонський, Хмельницький р-ни) і чотирьох дітей (по одному – з міста Хмельницького, Волочиського р-ну та двоє – з Шепетівського). Окрім того, у двох    підлітків (Шепетівський, Хмельницький р-н) та у двох дітей                      (м. Кам’янець-Подільський, Шепетівський р-н) виявлений туберкульоз із лікарською стійкістю (МРТБ). Також зареєстровано випадок  рецидиву туберкульозу у підлітка з Шепетівського району (МРТБ).

До слова скажемо, що подібну статистику спостерігаємо і в інших регіонах країни. І це неабияк тривожить. Схоже, прогнози експертів ВООЗ щодо зростання смертності від сухот щонайменше удвічі, можуть невдовзі збутися. Адже поширення збудника хвороби серед дітей – це індикатор розповсюдження інфекції у соціумі.

Як запобігти зараженню? Насамперед, перекрити ймовірні шляхи передачі. Дітей найчастіше наражають на небезпеку дорослі, які хворіють на відкриту форму туберкульозу легень. Мікобактерії від них при кашлі, чханні через мокроту загрожують потрапити до дитини. Палички Коха можуть також тривалий час зберігатися на предметах домашнього вжитку (одяг, меблі, їжа, білизна, посуд). Тому, якщо недужа людина не дотримується правил особистої гігієни, а в помешканні дорослі не дбають про безпеку та інфекційний контроль, лиха не минути.

Контактний шлях передачі хвороби – найбільш небезпечний. Тому такі хворі на амбулаторному рівні потребують медичного та соціального супроводу, а не рідко й гуманітарної допомоги. Втім, страшна не сама недуга, а наше ставлення до неї. І не треба боятися таких хворих. Вони не потребують ізоляції. Головне – прищепити дорослим прості правила безпечної та відповідальної поведінки, які мають засвоїти і діти.

Кімнату, де живе хвора людина, треба ретельно мити і провітрювати. Носити засоби захисту. Посуд, рушник, одяг, зубна щітка – усе, чим вона користується, зберігайте окремо. Якщо недужий приймає ліки і дотримується порад медиків, то через пару тижнів він не складає небезпеки для оточення. Але висновок про це може зробити тільки лікар, спираючись на результати обстеження. Бувають випадки, коли хвороба протікає без видимих симптомів, людина почуває себе відносно добре і думає, що здорова. А в її мокротинні уже є злощасна мікобактерія.

Періодичні обстеження у вогнищах інфекції, серед контактних осіб та в групах ризику – один з основних протитуберкульозних заходів у практиці сімейного лікаря. Вакцинація малюків у грудному віці та регулярні огляди, туберкулінові проби (реакція Манту) – найкраща профілактика захворювання. Розпізнати його на перших етапах дуже непросто. Якщо помітите зміни у поведінці дітей, як-от, втрачають апетит, вагу і сон, стають млявими, їм дошкуляють сухий тривалий кашель, нічний піт, лихоманка, не чекайте. Не слухайте порад, буцімто, пройде саме по собі.  Ці симптоми можуть мати й інші хвороби, також не менш небезпечні. Встановити істину може тільки лікар. Від професійних дій медиків “первинки” залежить раннє виявлення туберкульозу у дитини, своєчасні діагностика та лікування.

На  ці епідемічні виклики звернула увагу місцевої влади заступник директора КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР Альона Федорчук, виступаючи на засіданні обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Зокрема, фтизіатрична служба краю відзначає “недостатню роботу з організації туберкулінодіагностики серед дитячого населення, яка за 2021р. складає лише 43%.  Не проведено жодної проби Манту в Гуменецькому Центрі ПМСД. В Старосинявському Центрі ПМСД  охоплено тубдіагностикою всього 1% із запланованих груп ризику дитячого населення, у Красилівському – 8,5%, Полонському 13,2%, м. Кам’янець-Подільському –  11% населення.

  На третину виконана робота щодо раннього виявлення ТБ методом профілактичних флюорографічних оглядів груп ризику серед дорослого населення краю”.

      Хочу загострити увагу батьків на тому, що найбільш уразливі перед туберкульозом нещеплені малюки та діти, які проживають у поганих побутових умовах,  із хворими батьками або самі часто і тривало хворіють різними інфекційними недугами, наркозалежні підлітки, зі шкідливими звичками.

Туберкульоз – інфекційна соціально небезпечна хвороба. Передається в основному повітряно-крапельним шляхом. Одна хвора людина, яка не лікується, може заразити за рік 10-15 осіб. Тому в небезпеці усі ми. Адже навіть міцний імунітет не зможе впоратися із бацилами, якщо їх надто багато потрапить до організму. Тому не забувайте нагадувати дитині про небезпеку інфікування у транспорті, в закритих приміщеннях, у місцях скупчення людей.

Через  карантинні обмеження багато школярів перебуває на дистанційному навчанні. Подбайте про їх повноцінне харчування, раціональний режим праці та відпочинку, провітрювання помешкання та вологе прибирання. Прогулянки та ігри на свіжому повітрі, разом з іншими заходами, загартують дитину, підвищать захисні сили організму. А ще – впустіть у своє життя сонце, радість і сміх. Паличка Коха боїться не лише ліків, а й позитивних емоцій.

А взагалі, не забувайте, що ми, українці, уже тридцять років живемо в умовах епідемії туберкульозу. Ймовірно, що ця бацила давно проникла до нашого організму і тільки чекає слушного моменту, аби здолати опір імунної системи і запустити процес руйнації.

Тож, насамкінець, ще одна слушна порада: за найменших ознак нездужання малюка негайно звертайтеся до лікаря. Вчасно виявлена хвороба та ефективне лікування можуть врятувати здоров’я, а нерідко й життя вашої дитини.

Лікар-фтизіатр дитячий

КНП “ХОФПМЦ” ХОР                                 Світлана ГЕЙВАЩУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.