СВІЙ – ЧУЖИЙ

    9 із 10-ти українців інфіковані мікобактеріями туберкульозу. Кому пощастить не захворіти упродовж життя на активну форму сухот та як зміцнити захисні сили організму у період міжсезоння?

      Гортаючи історії хвороби наших пацієнтів, мимоволі спадає на думку сумний висновок: туберкульоз все ще не відступає і вже давно вийшов за межі соціально невлаштованих осіб із груп ризику. Серед тих, кого взято на облік у січні цього року і діагностовано сухоти (31 пацієнт), більшість – люди молоді, працездатного віку, є також двійко дітей. На них усіх, безумовно, вплинули негативні фактори останніх літ: пандемія, війна, стреси, міграція, емоційне та фізичне виснаження організму. Одиниці з них заразилися через незахищений контакт із недужими чи перебували за межею виживання. Більшість “підхопила” паличку Коха у соціумі, бо шлях передачі інфекції повітряно-крапельний, коли уражена людина під час розмови кашляє або чхає і виділяє у навколишнє середовище тисячі мікобактерій. Тому у зоні ризику – усі ми, хто опинився поруч. Між іншим, для зараження достатньо 10 цих злощасних бацил. На щастя, занедужають не всі. Адже на сторожі – імунна система людини, яка миттю розпізнає серед своїх клітин непроханих чужаків і дасть відсіч: коли збудників небагато, їх буде знищено.

     Якщо ця захисна реакція не спрацює через хронічні недуги, які її послаблюють, або ж самі бактерії пристосуються до виживання (ми вже не раз розповідали, що за тисячі літ на планеті вони збереглися практично неушкодженими навіть у скелетах єгипетських мумій), то мікроб “осідає” у певному органі і чекає свого часу. Інколи від зараження до проявів хвороби минає рік. У кожного – по-своєму. Бактерії вражають усі органи і системи людини, але найчастіше колонізують, зазвичай, легені, нирки та кістки. Після такої окупації, якщо імунна система слабка, вже через два місяці може розвинутися туберкульоз.

      Як уберегти себе та дорогих вам людей? Завжди дослухайтеся до сигналів свого організму. Сухоти, звісно, мають певні прояви: рясний піт (особливо нічний), швидка втомлюваність, тривалий кашель, втрата ваги, підвищена температура, поганий апетит і сон… Якщо помітили в себе чи у дітей бодай кілька таких симптомів – зверніться до лікаря. Лише фахівець, за результатами необхідних обстежень, з’ясує причину вашого нездужання і встановить діагноз.

      Туберкульоз – дуже підступна інфекція. Досліджуючи її, науковці помітили, що у восьми хворих із десяти недуга довго протікає цілком таємно, без будь-яких проявів. Щонайменше третина пацієнтів не буде кашляти. І, як мінімум двом із десяти, доведеться міняти призначений антибіотик через те, що невгамовна бацила у процесі терапії набуде стійкості до цих ліків. Усе це дуже складний і тривалий процес. Утім, наша служба має усе необхідне для порятунку хворих. Досвід України у боротьбі з туберкульозом нещодавно увійшов до збірника найкращих практик ВООЗ. Не втрачайте свого шансу на одужання – вчасно звертайтеся по медичну допомогу. І, звісно, не забувайте про те, що будь-якій хворобі легше запобігти, аніж потім лікувати. Ризик занедужати на сухоти зростає в рази, якщо ослаблений імунітет. Тому в період міжсезоння особливо важливо стежити за своїм самопочуттям, повноцінно харчуватися, дбати про помірні фізичні навантаження і вести здоровий спосіб життя. Допоможе підвищити опір організму небезпечній хворобі особиста гігієна людини, чистота у помешканнях (де живете чи працюєте).  У сухих, добре освітлених місцях мікобактерії туберкульозу швидко гинуть. Очищають забруднене повітря зелені насадження, отож свіже повітря і сонце дуже корисні для здоров’я.

      Збудника сухот ще називають паличкою Коха, за іменем німецького вченого, який 141 рік тому оголосив світові про своє геніальне відкриття і був удостоєний згодом Нобелівської премії. У день народження Роберта Коха – 24 березня – міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом. З цієї нагоди фтизіатри області проводять Місячник поширення знань про небезпечну хворобу, шляхи передачі інфекції та основні способи її запобігання.

                                                                                        Наталія КИЯН,

                                               заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.