ДБАЄМО ПРО КОЖНОГО

      12 758 українців лікувалися у червні від туберкульозу, 357 пацієнтів отримують таку терапію на Хмельниччині, понад 300 – у країнах єврорегіону.

       Глобальні виклики, пов’язані з війною та гуманітарною кризою, змушують медиків різних областей і країн об’єднувати зусилля задля допомоги людям із туберкульозом. Робимо все можливе, щоб наші пацієнти, де б вони не опинилися, тікаючи від обстрілів, могли здолати перешкоди у доступі до медичної допомоги. Через лихоліття останніх місяців тисячі українців потрапили у надскладні життєві обставини, що, безумовно, позначилися на здоров’ї. Адже стреси та соціальне неблагополуччя сприяють поширенню різних інфекцій, зокрема, туберкульозу.

      Упродовж шести місяців 2022 року взято на облік з приводу сухот 237 жителів краю. Майже у всіх недужих уражені органи дихання, зокрема, легені. І це закономірно, адже інфекція потрапляє до організму людини в основному повітряно-краплинним способом. Збереглася і тенденція останніх років – у багатьох недужих виявлено бактеріальні і деструктивні форми сухот.

        За звітний період діагностовано мікобактерію і взято на облік четверо дітей та одного підлітка. Зафіксовано також 22 випадки позалегеневого туберкульозу, у шести хворих бактерії “осіли”  у кістках і суглобах. Втім, лише 39 жителів краю довідалися про свій діагноз завдяки профоглядам, решта – після звернень по допомогу. Отже, зрозуміло, що наша статистика – неповна. Люди ігнорують перші ознаки хвороби і пізно звертаються до лікаря. Над багатьма все ще тяжіє страх через саму недугу та осуд з боку інших людей.

      Наголошуємо, туберкульоз – серйозна інфекційна хвороба, але боятися її не варто. У наш час сухоти – виліковна недуга. Якщо ви проживаєте разом із людиною з таким діагнозом, просто дотримуйтеся рекомендацій лікаря щодо інфекційного контролю і будете в безпеці. Вони прості: окрема кімната для пацієнта, ретельне провітрювання приміщення, щоденне вологе прибирання, маска, респіратор – для тих, хто спілкується з хворим у перші три тижні – обов’язково, якщо йде мова про відкриту форму туберкульозу. Про всі нюанси такого догляду ми розповідаємо пацієнтам і їх рідним та близьким. Рекомендуємо також періодично обстежуватися тим, хто тривалий час перебуває у контакті з хворим. Ніякої дискримінації тут не повинно бути. Туберкульоз перестав бути чумою і вироком для пацієнтів ще в 20-му столітті. Світ і медицина пішли вперед, а негативне та упереджене ставлення у деяких громадян до сухот – це хибні міфи, домисли і дрімуче невігластво, пов’язані з недостатньою санітарно-освітньою роботою серед населення.

      Тепер, у третьому тисячолітті, Україна має не тільки ефективні ліки, а й надсучасне діагностичне обладнання та цифрові технології, які дають змогу виявляти хворобу на ранніх стадіях, скоротити терміни лікування пацієнтів і пришвидчити їх одужання. Але щоб здолати туберкульоз, у трикутнику пацієнт-хвороба-лікар багато важить і від самої людини, точніше, її бажання вилікуватися і стати здоровою.

       Вкотре нагадую основні специфічні симптоми хвороби подолянам і всім, хто прибув до нашого краю із “гарячих точок” країни та має право звернутися по допомогу до будь-якого найближчого медичного закладу. Якщо помітите в себе чи своїх близьких тривале (хоча й незначне) підвищення температури тіла, кашель понад два тижні, слабкість, різку втрату ваги, не відкладайте візиту до лікаря. Навіть коли опинилися далеко від дому і не можете відновити зв’язок зі своїм сімейним лікарем, зверніться до іншого або через контактні лінії (якщо ви за кордоном).

       Як повідомив ЦГЗ України, за сприяння ВООЗ придбано 100 курсів лікування мультирезистентного туберкульозу для недужих біженців-українців у Польщі. Ми не залишили своїх пацієнтів наодинці з хворобою. Дбаємо про життя і здоров’я кожного, хто потрапив у біду і потребує допомоги. Разом ми неодмінно переможемо ворога і туберкульоз!

      Контактні телефони фахівців КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР:

  • Киян Наталія Михайлівна -0975453565;
  • Фінагеєва Інна Олександрівна- 0673428183;
  • Стриковський Юрій Анатолійович- 0677517734.

                                                                                     Наталія КИЯН,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр”, ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.