ТУБЕРКУЛЬОЗ У ДІТЕЙ

    Чому немовлята найбільш уразливі  до туберкульозу? Як запідозрити недугу у дітей? Що варто знати батькам, діти яких підуть до школи та дитсадків?

        Попри усі тривоги воєнного стану заклади охорони здоров’я Хмельниччини працюють у штатному режимі, щоб жителі краю та люди, яких прихистили тут через війну, мали доступ до медичної допомоги. Зауважу, що українці з діагнозом “туберкульоз” мають право на безкоштовне обстеження та лікування, оскільки ці послуги входять до Програми медичних гарантій. Також, якщо ви втратили зв’язок із своїм сімейним лікарем, можна звернутися до будь-якого закладу “первинки” та відповісти на запитання скринінгової анкети щодо симптомів, які можуть свідчити про туберкульоз. Лікар, якщо буде необхідність, скерує вашого малюка на дообстеження. Під час війни ризик занедужати на інфекційні захворювання різко зростає, адже дорослі разом з дітьми тривалий час змушені перебувати в тісних і вогких приміщеннях, без тепла, вентиляції, якісної їжі та води. Тому вчені прогнозують ріст сухот в Україні.   

      Як запобігти проблемі? Порада проста: коли з дитиною щось негаразд, ідіть до лікаря. Малюки від народження і до трьох років найбільш вразливі до хвороби. Характерних ознак сухот у дітей немає, тому їм досить непросто встановити діагноз, та й імунна система досить слабка. Власне, тому ще в пологових будинках для немовлят передбачено щеплення БЦЖ – це один із методів профілактики сухот. Так само ризик інфікування зростає у підлітковому віці, коли в організмі йде перебудова, гормональні зміни. Тут у нагоді стає туберкулінодіагностика, а з 14 років – флюорографія. Ми опанували світові методики виявлення та лікування туберкульозу, прикро, що батьки довідуються про діагноз дитини уже безпосередньо під час звернення через хворобу.

      Хочемо мати здорову націю, з дитинства слід прищеплювати підростаючому поколінню норми здорової поведінки, важливість  медичних оглядів, особливо якщо малюк росте не вдома, а багато часу проводить в організованих колективах. Тому у громадах, де з 1 вересня відкриють дитячі садки та школи з очним навчанням, батькам потрібно відвідати сімейного лікаря та отримати необхідні довідки. Цих вимог мають дотримуватися і родини переселенців, чиї діти підуть у заклади освіти. Зазвичай, медики під час таких оглядів з’ясовують стан здоров’я дитини, наявність тих чи інших хвороб, профілактичних щеплень.

   Також на момент, коли дитина піде в садок чи школу, потрібно взяти довідку у сімейного лікаря про те, що вона в контакті з вірусними хворобами (в т.ч. туберкульоз, COVID-19) не перебувала. Довідка дійсна 3 дні з моменту її видачі. Така пересторога дуже важлива. З початку нинішнього року ми взяли на облік з приводу сухот четверо дітей та одного підлітка. Як з’ясували згодом, в основному, джерелом інфікування стали хворі батьки.

     Ризик зараження у дітей надзвичайно високий, позаяк у них, як ми вже з’ясували, ще не повністю сформована імунна система, яка бореться з чужорідними для людини збудниками інфекцій. Проникаючи в організм, мікобактерії туберкульозу потрапляють до різних органів і систем. Не одразу така атака завершується хворобою. Адже багато паличок Коха гинуть, а інші можуть роками жити всередині нас і чатувати свого часу, поки захисні сили не зможуть їм опиратися.

      Серед таких несприятливих факторів – стреси, погані умови життя і побуту, неповноцінне харчування, нестача якісної питної води, шкідливі звички, перенесені інші хвороби, надто війна і гуманітарна криза. На цьому тлі активно розвивається лагідний убивця, адже перших симптомів туберкульозу, зазвичай, хворі не помічають. Виявити недугу у дітей допомагає туберкулінодіагностика (проба Манту) і флюорографічне обстеження – у підлітків та дорослих. Не забувайте про них, а також своєчасно вакцинуйте малюків. Вчасно надана медична допомога врятує здоров’я і життя дитині.

       До речі, в Україні стала доступною інноваційна методика виявлення туберкульозу легень у дітей молекулярно-генетичним методом. Завдяки злагодженій роботі лікарів та фахівців регіональної лабораторії з діагностики туберкульозу у Хмельницькій області вперше підтверджено діагноз “туберкульоз” у дитини молодшого віку, використовуючи нову методику. Наразі дитина отримує лікування.

       Ми вважаємо, що це дійсно прорив. Це не тільки новий крок у вдосконаленні процесу діагностики, а й можливість безболісно і просто збирати біоматеріал. У роботі з маленькими дітками це дуже важливо, адже до останнього часу існувала проблема з аналізами – малюкам до 5 років було важко виділити мокроту, вони не розуміють, як і що мають зробити і що від них хочуть дорослі та лікарі. До того ж, інвазивні тести викликають у маленьких пацієнтів стрес. Тепер ми можемо і туберкульоз виявляти, і не змушувати маленьких дітей проходити через неприємні процедури. Ми дуже чекали, коли зможемо на практиці використати новий метод. У світі розмови про нього велися декілька років, тривали різні дослідження, щоб довести, чи дійсно це матиме результат. Нарешті вже зараз ми на власні очі бачимо, як працюють нові технології. Приємно, коли у своїй роботі ти можеш рости, вдосконалюватись, бо все змінюється. А ще приємніше відчувати себе частиною процесу, який може покласти край туберкульозу. 

        Нині багато родин потрапили у непрості життєві ситуації. Тож якщо батьки чи ті, кому доручили догляд за дитиною, помітили в неї зниження активності, втрату ваги, апетиту, пітливість, тривалу гарячку, кашель, що не минає, зверніться до лікаря. Рання діагностика і лікування – ключ до одужання!

                                                                                Світлана ГЕЙВАЩУК,

                                  лікар-фтизіатр дитячий КНП “ХОФПМЦ” ХОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.