Бездимний простір

      Цього місяця в Україні посилено антитютюнове законодавство, введено ряд заборон щодо виробів зі смаковими і ароматичними добавками та реклами.

      Тютюнопаління вбиває. Курці, зазвичай, вкорочують собі віку на 15-20 років. Кожні десять секунд через таку причину покидає цей світ одна людина. Щороку, згідно зі статистикою, від хворіб, пов’язаних із курінням, помирає понад 100 тисяч українців. Здається, про це відомо навіть дітям, однак сила звички все ще перемагає. Навіть попри те, що пристрасть до тютюну підвищує ймовірність раку у 25 разів! Курці в 4 рази частіше, ніж ті, хто не палить, помирають від туберкульозу. І навіть ризик захворіти цією небезпечною недугою у людей зі шкідливою звичкою удвічі більший, позаяк, отруюючи димом дихальну систему і легені, вони стають надто вразливими до агресивної дії мікобактерій. В історії хвороби кожного третього пацієнта, в якого діагностовано сухоти, домінує активне куріння. А вкупі з іншими негативними факторами (війна, стреси, соціальна невлаштованість) така ситуація посилює інфекційні загрози.

      Упродовж першого півріччя 2023 року у нашому медзакладі взято на облік 238 осіб, у яких виявили туберкульоз (або 19,2 % – на 100 тисяч населення області). Торік на цю пору було зареєстровано 164 особи (13,2 % – на 100 тисяч).  У переважній більшості пацієнтів  (206) – уражені легені. 128 хворих мають бактеріальний туберкульоз, 96 – деструктивний. Найбільшу небезпеку для оточення становлять недужі на сухоти легень із масивним виділенням бактерій, які за добу можуть із мокротинням виділити понад мільярд мікобактерій і заразити більше десятка людей.  

      Фтизіатри зауважують: для людей, які хворіють на туберкульоз, важливо одразу відмовитися від цигарок та їх замінників. Адже через тютюнопаління знижується ефективність лікування, підвищується небезпека рецидивів туберкульозу та ризик померти від сухот. Водночас, у хворих, які позбулися цієї шкідливої звички, медики фіксують полегшення перебігу недуги та сприятливе дотримання режиму лікування.

       І найголовніше – цигарковий дим шкодить не лише самим курцям, але й людям, які працюють з ними чи перебувають у тісному контакті. Нове законодавство затверджує право кожного українця на бездимний простір і чисте повітря. Порушення закону передбачає суворе покарання. Тож варто позбутися згубної залежності. Якщо важко самотужки це зробити, зверніться до свого лікаря. Центр громадського здоров’я за сприяння ВООЗ ще у 2020 році представив Керівництво з відмови від куріння для людей, які хворіють на туберкульоз. Поради досвідчених експертів допоможуть вам зробити перші кроки у відмові від цієї смертельної звички. “Кидайте палити вже сьогодні! Не чекайте на туберкульоз!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.