ДО АПТЕКИ – З РЕЦЕПТОМ!

    Із серпня цього року українці купуватимуть антибіотики за електронними рецептами. Як швидко МОЗ опанує ситуацію на ринку цих препаратів? Чому туберкульоз повертається і не реагує на ліки?

       Вітчизняні ЗМІ уже півроку поспіль активно обговорюють ситуацію щодо обігу ліків. Поштовхом стало рішення МОЗУ щодо контролю за призначенням та обсягами використання антибіотиків у країні. Тому з 1 січня медзаклади ведуть облік вживання цих препаратів, а з серпня їх продаватимуть аптеки лише за електронними рецептами. Про всі нюанси, пов’язані з отриманням е-рецептів, можна довідатися у сімейних лікарів. Втім, як запевнили очільники галузі, особливих труднощів із такими новаціями бути не повинно. Вкрай важливо, щоб українці осягнули розумом і душею усю глибину цієї проблеми. Якщо сказати коротко і по суті, то зовсім скоро надати ефективну допомогу пацієнтам при певних станах буде нічим. Дієві раніше ліки можуть втратити цілющу силу. Фтизіатри одні з перших зіткнулися з такою проблемою і борються з її  наслідками.

      Усе почалося рівно 79 років тому. У серпні 1943 року в лабораторії американського вченого Зельмана Ваксмана (вихідця з України) було винайдено стрептоміцин – перший ефективний антибіотик для лікування туберкульозу. Людство полегшено зітхнуло, адже, нарешті, отримало шанс на порятунок від смертельної досі хвороби. Згодом вчені помітили, що мікобактерії вразливі ще до двох видів антибіотиків. З їх легкої руки ізоніазид та рифампіцин уже понад півстоліття є препаратами першого ряду в терапії сухот.

      На жаль, підходять не всім. У 59 пацієнтів нашого центру, які отримують курс лікування, виявили нечутливість від одного до кількох протитуберкульозних препаратів. Множинну лікарську стійкість спостерігаємо у дорослих і в дітей. Виходжування таких хворих надто складне, а успіх залежить від багатьох факторів, зокрема, прихильності до лікування самих хворих та раннього виявлення недуги.

       Схоже, 20-е століття, що увійшло в історію медицини і як ера антибіотиків, принесло наразі ще й нові виклики. Чому туберкульоз повертається і не реагує на ліки? Аналізуючи історії хвороби пацієнтів, пересвідчуємось, що люди інколи недотримуються схеми призначень, переривають лікування. Сподіваються, що надолужать пропущене згодом. Але не все так просто і чудес не буває, не в цьому разі. Збудника інфекції (паличку Коха) треба вбити. Якщо ви недоліковані, то якась частина бактерій може залишитися в організмі  і знешкодити їх тепер буде значно важче. Адже ці мікроорганізми уже пристосувалися до попередніх ліків і, щоб «добити» ворогів, потрібно призначати недужим ще складніший препарат, а може, і кілька одразу. Адже маємо справу із мультирезистентними формами туберкульозу. Тому так важливо прищепити хворому відповідальне ставлення до свого здоров’я та прихильність до лікування.

      Подібну картину медики спостерігають і під час лікування інших захворювань. Українці так звикли до самолікування, що, як тільки занедужали чи виявили температуру, біжать до аптеки у пошуках антибіотиків. Причому, часто-густо купують їх намарне, адже ці препарати не вбивають вірусів, наприклад, під час грипу чи ковіду. За даними ВООЗ, 45-70% антимікробних препаратів, насамперед, антибіотиків, призначаються нераціонально, що призводить до розповсюдження збудників з АМР, надмірних витрат медзакладів на закупівлю цих засобів, збільшення тривалості перебування пацієнтів у стаціонарах і відтоку ресурсів медичної системи.

       Щоб запобігти розвитку резистентності до антибіотиків, МОЗ радить дотримуватися наступних рекомендацій:

  • якщо ви захворіли, дотримання порад лікаря – найкращий спосіб запобігти резистентності;
  • не приймайте антибіотик для лікування вірусних інфекцій;
  • не зберігайте залишок антибіотиків для наступної хвороби;
  • не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря;
  • дотримуйтеся режиму приймання антибіотиків;
  • завершіть повний курс лікування, навіть якщо почуваєтеся краще;
  • ніколи не приймайте антибіотики, призначені іншим особам і не давайте свої тим, кому їх не призначав лікар.

                                                                                   Наталія Киян,

                                 заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.