РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

      Вакцинація – єдиний дієвий спосіб запобігти розповсюдженню багатьох інфекційних хвороб. Куди звернутися батькам, діти яких пропустили щеплення проти туберкульозу?

      14-е травня 1796 року, по суті, започаткувало еру вакцинації, у її сучасному трактуванні. Цього дня британський лікар Едвард Дженнер прищепив проти віспи 8-річного хлопчика. Ідею створити надійну та безпечну вакцину підказали медику тутешні фермери, які помітили, що віспа корів для людини заразна, але не смертельна. І хоча члени Королівського наукового товариства зустріли винахід з недовірою, життя внесло свої корективи, і жителі Старої Європи отримали порятунок від хвороби, яка віками сіяла жах, муки і смерть. Адже в бідних країнах інфекція навіть у 20-му столітті забрала життя понад 300 мільйонів людей. До слова скажемо, що на теренах нашого краю, наприкінці 19 ст. також лютували грізні інфекції, від яких помирало багато краян. Тому в місті Кам’янець-Подільському, у 1891 році, була побудована і утримувалася коштом місцевих лікарів та меценатів  безоплатна лікарня для бідноти, а невдовзі тут виросла двоповерхова будівля, де розмістився віспоприщеплювальний інститут (за даними НІАЗ “Кам’янець”).

      Втім, повернемося до самого відкриття Дженнера. З поваги до нього Луї Пастер запропонував назвати згодом усі препарати, створені за принципом штучного імунітету, вакцинами (від французького слова vache – “корова”). Між іншим, сто років тому, як ми вже розповідали, створена і вакцина проти туберкульозу (БЦЖ), яка й донині є найефективнішим профілактичним засобом у  запобіганні інфекції.

      Щеплення проти сухот входить до Національного календаря. І проводиться зазвичай ще в пологовому будинку, на 3-5 добу від народження немовляти (не раніше, ніж через 48 годин). Недоношених дітей вакцинують після того, як малюки наберуть вагу (2500г). Важливо, щоб цього дня їм не проводили заодно інших щеплень. Також варто знати, що дітям, яким не виповнилося ще 2 місяці, щеплення проводять без проби Манту.

      Чому так рано треба вакцинувати дітей? Річ у тім, що у немовлят відсутній імунітет. Зустріч із патогенними мікробами, які оточують нас у довкіллі та в побуті, є вкрай небезпечними для життя і здоров’я, особливо, якщо йдеться про мікобактерії Коха. Тому, якщо немає застережень до щеплення, зробити його слід вчасно, щоб у дитини до року вже сформувався стійкий імунітет.

     Через війну, міграцію населення, бомбардування медзакладів та перебої з постачанням вакцини за перше півріччя з усіх українських дітей до 1 року лише 29,7 % отримали свої дози щеплення проти туберкульозу (дані ЦГЗ МОЗУ). Також низькі результати вакцинації  і щодо інших інфекційних хвороб. Якщо дака тенденція збережеться, то до кінця року вийдемо на показник 60%. Цього, безумовно, вкрай недостатньо для формування колективного імунітету. За рекомендаціями ВООЗ, для безпеки громади та дітей рівень охоплення щепленням повинен бути щонайменше 95%.

      Хочу звернутися до батьків, діти яких з різних причин досі не щеплені, зокрема, і від туберкульозу. Де б ви не жили, маєте право звернутися до свого сімейного лікаря чи до спеціаліста найближчого закладу первинки (якщо ви переселенці) і дитина буде провакцинована (безкоштовно!) проти хвороб, передбачених у Календарі щеплень, а дані одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я і дадуть за бажанням батьків довідку про щеплення. Фахівці ЦГЗ МОЗУ подбали про те, щоб не було жодних фінансових та бюрократичних перешкод. До речі, наша область отримала десять тисяч доз протитуберкульозної вакцини. Їх  удосталь, щоб пологові будинки та поліклініки провели необхідні щеплення дітей.

      За оцінками ВООЗ щороку вакцини рятують життя від 2 до 3 мільйонів людей. Щеплення – єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг. Власне тому, вчені прагнуть до 2025 року створити нову ефективну протитуберкульозну вакцину, щоб запобігати хворобі. Адже майбутнє – за медициною профілактичною!

                                                                              Альона Федорчук,

                                                 заступник директора з координації заходів протидії туберкульозу

КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.