Туберкульоз треба лікувати!

    Вчасно виявлена хвороба, щоденний прийом ефективних протитуберкульозних препаратів та неухильне дотримання рекомендацій лікаря – головні секрети одужання.

     Зима прийшла із холодом та застудами. У деяких регіонах країни медики фіксують сплески сезонних захворювань та ковіду. Йдуть запеклі бої на фронті. Не вщухають обстріли і тривоги  на решті території. За час великої війни повністю зруйновано майже 200 закладів охорони здоров’я, пошкоджено – понад 1600, а також більше 500 аптек. Але Україна мужньо дає відсіч ворогу, здатна протидіяти загрозам і за підтримки міжнародних партнерів надавати необхідну медичну допомогу людям, зокрема, хворим на туберкульоз. МОЗ забезпечує потребу у ліках, придбано ряд сучасних інноваційних препаратів, рекомендованих ВООЗ, а фтизіопульмонологічні центри в областях отримали новітню техніку для діагностики та догляду за пацієнтами. Інфекція підступна, а на тлі нинішньої ситуації зросли і ризики.

      За 11 місяців 2023-го лікарі центрів ПМСД Хмельниччини взяли на облік з приводу туберкульозу 418 осіб, що на третину більше, аніж ми реєстрували цієї пори торік. Переважна частина недужих (361) з ураженнями легень. У 37-ми пацієнтів діагностовано тубплеврит, є 118 рецидивів, 228 випадків бактеріальних форм сухот та 164 – деструктивних. До медичної статистики потрапили також 11 дітей та двоє підлітків, у яких виявлено туберкульоз.

      Якщо ви помітили легке нездужання чи підозрілі симптоми у своєму організмі, не зволікайте, звертайтеся до лікаря. На тлі щоденних стресів картина недуг може бути стертою. Лише фахівець після детальних досліджень може діагностувати інфекцію та скерувати пацієнта на подальше лікування. Туберкульоз – досить складне захворювання, однак у наш час успішно лікується. Якщо хворий дотримуєтеся режиму і рекомендацій фтизіатра, то вже через 2 тижні ефективної терапії він стає безпечним для оточення і може повернутися до звичних справ – навчання чи роботи, якщо стан здоров’я вам дозволяє. Україна опанувала ефективні інноваційні схеми лікування сухот, до складу яких входять найновіші інноваційні препарати. Тому терміни лікування значно скоротилися – від 6-20 місяців до 4-6-ти, залежно від форми туберкульозу.

       Люди загартовані, які ведуть здоровий спосіб життя, менше хворіють. Дане застереження актуальне і для запобігання туберкульозу. Адже паличкою Коха, як стверджують учені, інфіковано понад 90 % населення. На щастя, хворіють не всі. Людину рятує імунна система, яка мобілізовує резерви всіх органів і систем для боротьби з чужаками – шкідливими мікробами. Саме такими агресивними і підступними є мікобактерії туберкульозу, як ми вже не раз наголошували на сторінках сайту. Тож бережіть здоров’я, підтримуйте імунітет і будьте позитивними. А все інше порадить сімейний лікар. Удачі і Перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.