Тютюнова епідемія: хто кого?

Куріння забирає щороку в середньоиу 130 тисяч життів в Україні. За димовою завісою перебуває чверть нашого населення. Як захистити від шкідливої звички 15 % українських підлітків?

       Ця боротьба триває уже не одне століття. Вчені навіть висловлюють припущення, буцімто першими курцями були єгипетські фараони. Підставою стала знахідка. В одній із гробниць II тисячоліття до нашої ери археологи відкопали глиняний кальян та інші приладдя для куріння. Завдяки (чи краще було б сказати – через ведмежу послугу) моряки Колумба наприкінці 15 ст. завезли тютюн до Європи. Іспанія, Португалія, Франція розпочала промислове вирощування плантацій цієї рослини, а далі пішло-поїхало… Індустрія виробництва цигарок стала набирати шалених обертів. У 1717 році на Харківщині (в Охтирці) було збудовано першу на вітчизняних теренах тютюнову фабрику. Варто додати, що попервах цій загадковій рослині помилково приписували лікувальні властивості і вважали ледь не панацеєю від деяких хвороб. І лише згодом людство заціпеніло від жаху, усвідомивши, яке зло чигає на кожного.

       Зигмунд Фрейд став ще однією жертвою тютюну серед знаменитих людей. Відомий австрійський лікар (батьки якого народилися, між іншим, у єврейських родинах, в Україні) став залежним ще у двадцять років і курив до самої смерті. Щоденні відвідини місцевого магазину тютюну стали звичним ритуалом для ескулапа, який частенько викурював упродовж дня понад 20 сигар. Біографи всесвітньовідомого автора психоаналізу зазначають, що застереження колег-лікарів він просто ігнорував, оскільки вважав, що “звичка покращує продуктивність і креативність”. Розплатою за безпечність став рак піднебіння. За останні 16 літ життя Фрейд переніс понад три десятка важких операцій. Та все було марним…

      Історія хвороби видатного знавця чужих душ переконує: куріння – згубна звичка. А медична статистика не залишає жодних сумнівів. Тютюнова епідемія – одна з найбільщих загроз нашому здоров’ю. Щороку світ втрачає  понад 8 мільйонів життів від хвороб, спричинених курінням. Та попри те, що більшість населення нашої країни поінформована про шкоду тютюнопаління, кожна четверта доросла людина має цю хибну звичку. Серед пацієнтів із сухотами цей показник ще вищий. Курять понад 28% недужих із чутливим туберкульозом і кожний третій – із лікарсько-стійким. Цигарковий дим для людей, які страждають від туберкульозу, особливо небезпечний.

      ЦГЗУ застерігає: “Куріння руйнує ваші легені та більш ніж у 2,5 рази підвищує ризик захворюваності на туберкульоз. Тютюновий дим містить понад 7 тисяч хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а майже 70 – спричиняють онкологічні захворювання”. Цю тезу варто донести до розуму і серця кожного українця, який намагається у ці надскладні часи стреси та негативні емоції, пов’язані з війною, “заспокоювати” цигаркою. Не робіть цього. Розплата за такі помилки занадто дорога – понад 130 тисяч життів українців щороку.

      Тим часом росте коло курців і серед підлітків. Майже 15 % українців у віці 13 – 15 років вживають традиційні або електронні цигарки, кальян…  І як би там не намагалися рекламувати їх виробники, знайте: нешкідливих цигарок немає! Саме тому ВООЗ проголосила тему цього дня – “Захистити молодь від маніпуляцій тютюнової промисловості”. Девіз став частиною глобальної кампанії – “Припиніть брехати”, що має на меті вберегти молодь від згубної пристрасті,  принити вплив тютюнових корпорацій на політики охорони здоров’я та громадську думку.

      Покинути курити ніколи не пізно. Обирайте здоров’я, а не тютюн! Сила духу, а не шкідливої звички має стати символом нашої стійкості і віри у якнайшвидшу Перемогу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.