ПОСЛУГИ ІЗ СУПРОВОДУ

       Майже кожний четвертий випадок туберкульозу в Україні – мультирезистентний.  За кількістю хворих із такою формою сухот ми -один зі світових лідерів. Кожний 5-й хворий на туберкульоз є носієм ВІЛ.

      Півтора року повномасштабної війни та тягар пов’язаних із нею проблем, що випали на долю українців, призвели до зростання захворюваності на туберкульоз. До початку вересня у нашому медичному центрі взято на облік 307 хворих або на 78 пацієнтів більше, аніж на цю пору торік. За 8 місяців 2023-го зареєстровано 87 рецидивів усіх форм туберкульозу проти 52-х – за даний період у 2022 році. Рецидив – це спалах хвороби в осіб, які раніше перенесли її та одужали. Чому недуга знову повернулася?

       Причини такої атаки у кожному випадку – різні. Якщо правильно і до кінця проведено лікування, людина зазвичай повністю одужує. Однак через кілька років можливий рецидив захворювання, надто, якщо за відповідний проміжок часу погіршало здоров’я і ослабнув імунітет. Якщо лікування перерване, паличка Коха стає нечутливою до тих протитуберкульозних препаратів, які хворий уже приймав. Йдеться про резистентність до одного чи кількох препаратів. І це – одна з найсерйозніших проблем сучасної медицини. Наука не встигає розробляти нові антибіотики, інфекція пристосовується швидше, нерідко самі ж пацієнти завдають своєму організму більше шкоди, аніж злощасна бацила.

      Прихильне ставлення до лікування – це одна з головних умов одужання людини. Не шукайте народні методи та нетрадиційні способи боротьби із сухотами. Їх не існує. Лише фтизіатр, після ретельного обстеження на новітньому обладнанні, що виявляє тип збудника і його чутливість до препаратів першого ряду, враховуючи стан пацієнта і вплив інфекції на організм, призначає ефективне лікування. Звісно, воно тривале і не минає без сліду. Ліки впливають на різні органи: печінку, нирки, травну та центральну нервову системи. Хворі на початку прийому таблеток часто скаржаться на поганий сон, нудоту, розлади шлунку. До звичної схеми пацієнтам призначають пробіотики, і, зазвичай, настає полегшення.

      Війна, безумовно, обпалила життя і долі багатьох українців. І хоч ніхто достеменно не спрогнозує, на скільки зросте захворюваність на туберкульоз найближчим часом, однак держава уже подбала про те, щоб пацієнти отримували безперервну терапію. Вперше з початку повномасштабного вторгнення рашистів МОЗ та ЦГЗ оголосили закупівлі послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів із чутливим та мультирезистентним туберкульозом. З бюджету виділено 12 мільйонів гривень. Кошти спрямують на індивідуальний план супроводу та контролю лікування пацієнта, психологічну та юридичну допомогу, за потреби – супровід для госпіталізації.

      До речі, за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією відповідні послуги із супроводу надають регіональні неурядові організації, що діють на умовах конфіденційності і толерантності до хворих. Пацієнт може звернутися до свого лікаря чи найближчого медзакладу, який надає послуги з лікування туберкульозу, і дізнатися про ці програми підтримки. Скористайтеся цим шансом, не ігноруйте руку допомоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.