Осінь: віруси атакують…

Як вберегтися від сезонних застуд? Прості поради для зміцнення фізичного та емоційного здоров’я.

      Жовтень цьогоріч приніс першу відчутну прохолоду, котра нагадала нам, що період застуд, вірусів та сезонних загострень багатьох хронічних недуг розпочався. Безумовно, красуня-осінь ще порадує нас  короткими сонячними днями, золотим багрянцем падолисту, щедрими плодами і красою пізніх квітів. Однак погода надто мінлива, а на різкі перепади температур болісно реагують органи і системи нашого організму, зокрема, дихальна.

       Ми так звикли до сонця і тепла, що перші холодні вітри та дощі у незагартованих людей (надто у літніх краян і дітей) спричиняють свербіж у носі чи першіння в горлі, а далі події розгортаються за класичною схемою: кашель, температура, занепад сил, втрата апетиту, і бактерії, якщо їх не спинити, атакують бронхи, трахеї, легені. Гострі респіраторні захворювання особливо небезпечні тим, хто вже переніс запалення у цих органах і вони переросли у хронічну форму. Саме тому медики рекомендують, якщо ви захворіли, краще залишайтеся вдома. Лікар проведе необхідні обстеження і підкаже вам, як діяти далі. Адже під маскою застуд можуть ховатися досить грізні інфекції. Війна, стреси, міграція населення сприяють поширенню соціально небезпечних хвороб.

       Мешканців Луганської та інших деокупованих територій через спалахи захворюваності активно обстежують зараз на туберкульоз та гепатит. Люди вже понад рік змушені фактично жити у підвалах через постійні ворожі обстріли. Перебування у закритих приміщеннях, холод, волога та сирість – це ідеальне середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Ви можете інфікуватися і навіть не відчуєте перших симптомів чи просто не звернете увагу на легке нездужання. Туберкульоз любить підкрадатися непомітно…

       Як повідомив Суспільному директор Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Сергій Василенко, за 9 місяців 2023 року захворюваність на туберкульоз на Хмельниччині (у порівнянні з відповідним періодом торік) зросла на 31 %. З початку 2023-го в області занедужало 339 людей, з них 11 дітей. Пацієнти вже отримують ефективну протитуберкульозну терапію. Усі обстеження та ліки – безоплатні.

     Профілактика багатьох вірусних інфекцій, які поширюються, здебільшого, повітряно-краплинним способом, не така вже й складна, а дотримання простих правил – багатьом рятує здоров’я і життя. Звісно, захворіти можна і в спеку, але холодна погода, зазвичай, пригнічує імунну систему та підвищує вразливість організму до інфекцій. Надто небезпечні вони для літніх мешканців і маленьких дітей, а також людей, ослаблених стресами і складними хворобами.

      Візьміть за правило: ваше помешкання та одяг мають бути теплими. Здоровий сон – не менше 7-8 годин. Тоді організм відпочине та з легкістю розпізнає вірус і нейтралізує його. Зелений чай, мед, лимон, відвар шипшини, збалансоване харчування, збагачене овочами та фруктами, помірна фізична активність на свіжому повітрі, а також відмовтеся від шкідливих звичок, поменше контактуйте із хворими людьми та частіше мийте руки. За детальнішими рекомендаціями варто звернутися до сімейного лікаря, який допоможе  скласти абетку здорового способу життя відповідно до вашого самопочуття. І, перефразовуючи популярну фразу, зауважимо: нехай хвороби і негоди не роблять вам в житті погоди! Здоров’я всім, оптимізму і Перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.