ІСПИТ НА ЯКІСТЬ І БЕЗПЕКУ

Під завісу року КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР завершив процес акредитації. За сумою балів (94%) підтвердив першу категорію.

Наш медичний заклад уже не вперше складає такий іспит на якість, безпеку та професійну досконалість. Щоправда, цього разу деякі критерії оцінювання було суттєво доповнено. Зокрема, у частині профілактики інфекцій та інфекційного контролю. З’явилися нові вимоги щодо санітарно-епідеміологічного благополуччя, як-от, посилення безпеки в операційній, відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, під час догляду за хворими у стаціонарі.

     Дотримуватися цих високих стандартів якості та безпеки в медичній галузі вкрай важливо. Адже не секрет, що внутрішньо лікарняні інфекції нерідко забирають здоров’я і життя не лише пацієнтів, їх родичів, а й самих медиків. Для нашого закладу дієві та ефективні заходи інфекційного контролю – це своєрідний знак якості у фтизіатрії. Адже ми боремося зі складною бактеріальною інфекцією. У відділеннях лежать хворі, у яких діагностовано стійкість від одного до кількох протитуберкульозних препаратів. Щоб запобігти передачі цих важких форм сухот до інших пацієнтів, треба чітко виконувати галузеві стандарти виходжування таких недужих.

      Державна акредитація – це, насамперед, офіційне визнання статусу нашого центру, як лікувально-діагностичного закладу, що відповідає усім вимогам для надання ефективної і безпечної медичної допомоги населенню краю та гарантує високу якість професійної підготовки персоналу. Тому центр може укладати угоди щодо надання медичних послуг із державними органами, громадськими структурами, інвесторами.  Акредитаційний сертифікат – це також вичерпна та достовірна інформація  і для пацієнта у тому сенсі, що нам можна довіряти.

       У ході підготовки до акредитації ми проаналізували діяльність усіх підрозділів, визначили оптимальний для них режим та обсяг роботи, щоб максимально та ефективно задіяти наявне матеріально-технічне оснащення, кадровий потенціал, вишукати додаткові можливості для подальшого впровадження сучасних медичних технологій, надання нових видів послуг.

     До речі, акредитація медичних закладів за кордоном – справа добровільна. Але у деяких країнах західної Європи та США її проводять уже понад сто років. Згодом до таких процедур активно вдалися провідні клініки південно-азійських та східних держав. Для наших зарубіжних колег наявність подібних сертифікатів – це золотий стандарт у медицині. Нині у Великобританії, США, Австралії та Канаді акредитацією лікувальних закладів займаються спеціальні органи, що уповноважені державою та діють згідно з національним законодавством.

      Ці міжнародні стандарти періодично змінюються, як і самі оціночні критерії. Сталою залишається мета – досягти на ринку медичних послуг найвищої якості та ділової досконалості! Адже в конкурентній жорсткій боротьбі перемагають найсильніші. І тут уже не йдеться лише про якість і безпеку. Це – аксіома для всесвітньо відомих компаній, які дбають про власний імідж та репутацію. Адже вони продають на ринку, насамперед, не товар чи послугу, а просувають у світі своє чесне ім’я. Напевне, у цьому і є стратегія успіху, той європейський вектор розвитку, який обрала і українська медицина.

                                          Альона Федорчук,

                                                заступник директора з координації

                                                заходів протидії захворюванню на туберкульозу

                                                КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.