БАЦИЛАМ – ЗАСЬ!

       Триває міжнародний тиждень профілактики інфекцій (15-21 жовтня).

       Другий місяць осені, зазвичай, позначений загостренням захворюваності через епідемічний сезон. У багатьох регіонах у лікарнях ліжка вже заповнені, а потік хворих зростає. У цій ситуації чи не найважчим буде зберегти інфекційний контроль у медичних закладах. За підрахунками міжнародних організацій, майже “кожний десятий пацієнт інфікується під час отримання медичної допомоги в стаціонарних умовах”. Це так звана госпітальна інфекція, від якої потерпають у всьому світі, а надто в часи серйозних випробувань. Адже в небезпеці не тільки пацієнти лікарень, а й ті, хто їх відвідує та лікує.

      COVID-19 часто маскується під туберкульоз. У цих інфекцій один шлях передачі (повітряний) та деякі схожі симптоми (кашель, невисока температура, нежить, пітливість, утома…). Але є й суттєві відмінності, до прикладу, ризик зараження мікобактерією туберкульозу в аерозолі мокротиння хворого зберігається протягом 6 годин. Тому так важливо запобігти внутрішньо-лікарняним інфекціям.

      Інфекційний контрольза туберкульозом це ціла система організаційних протиепідемічних та профілактичних заходів, спрямованих на попередження виникнення та зниження ймовірності передачі мікобактерій туберкульозу здоровим особам у лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз. Ми вже розповідали про основні компоненти такого контролю у головному лікувальному закладі, який надає протитуберкульозну медичну допомогу населенню. Втім, у запобіганні розповсюдження інфекції значну роль відіграють пріоритетні контакти за категоріями ризику. Чому так важливо пам’ятати про це медикам первинної ланки і самим жителям краю? І про кого, власне, йдеться?

     Опосередковані контакти у домогосподарстві – це ті, хто живе тут із недужим на сухоти протягом передбачуваного інфекційного періоду.

      Близькі контакти за межами домогосподарства (ті, хто мав тривалі контакти і знаходяться в одному дихальному просторі або в обмеженому, наприклад, в автомобілі, у кімнаті на роботі чи у камері в’язниці).

     Випадкові контакти (йдеться про частих відвідувачів домогосподарства: друзі, родина, шкільні контакти, колеги на роботі, у місцях дозвілля, пасажири на транспорті (понад 8 годин).

      Контакти у громаді – люди, які проживають на одній території, відвідують ту ж школу, спортклуб, робоче місце, та можуть мати спорадичний контакт із хворим на туберкульоз. Дітям, які не досягли 5 років, особам, які живуть з ВІЛ, а також тим, у кого спостерігаєте тривалий кашель, втрату ваги, слід надати найвищий пріоритет.

       Упродовж тижня профілактики інфекцій медики наголошують населенню про важливість таких заходів, як правильне миття рук, вакцинація, індивідуальна гігієна. Коли кашляєте або чхаєте, затуляйте ніс і рот носовичком або серветками, не торкайтеся руками обличчя, очей, носа, губ. Якщо ви занедужали на одну з інфекційних недуг, медики застерігають: у людних місцях носіть маску (вона обов’язково має ретельно закривати ніс та рот), а краще – лікуйтеся вдома. І не йдіть до аптеки та не купуйте препаратів, які не призначив вам лікар. Бережіть життя і здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.