За євростандартами

     отримують медичну допомогу в Україні хворі на туберкульоз. Експерти Центру громадського здоров’я МОЗУ внесли деякі зміни до галузевого наказу, що регулює сферу подолання цієї інфекції.

      Держава синхронізувала нормативну базу з європейськими стандартами. У документі залишили чинними обов’язкові дії медичних працівників щодо формування ключових груп та груп підвищеного ризику захворювання, аби систематично перевіряти їхній стан здоров’я. Уряд, зокрема, дозволив іноземцям та особам без громадянства (незалежно від підстав перебування в Україні) безоплатно отримати послуги з виявлення та діагностики туберкульозу та латентної форми захворювання.

      Принагідно хочемо нагадати, що для українців з ВІЛ, туберкульозом та пацієнтів замісної терапії створено мобільний застосунок, щоб полегшити ведення історії лікування. Такі дії дуже доречні, зважаючи на загрози, які несуть інфекційні хвороби для людства.  Зокрема, за даними фахівців МОЗ, захворюваність на туберкульоз у світі зросла щонайменше на 4 %. Вперше за майже два десятиліття інфекція почала турбувати уряди країн старої Європи, де майже забули, що таке сухоти…

      Тим часом вітчизняна статистика фіксує все нові випадки захворювання на туберкульоз серед дорослих і дітей. Упродовж  п’яти місяців 2024-го з таким діагнозом взято на облік 262-х жителів Хмельниччини. Торік на цю пору було 201. Серед них – двоє дітей. 9 випадків недуги виявлено у контактних групах. Серед тих, кого обстежили та призначили лікування, 29 військовослужбовців із лав ЗСУ та 11 внутрішньо переміщених осіб. Показник захворювання на 100 тисяч населення за відповідний період зріс із 16,2 до 21,1 %.

      Туберкульоз, безумовно, має характерні симптоми. Однак, на фоні ракетних обстрілів, недоїдань, життєвих злигоднів та стресів, що їх переживають нині українці, клінічна картина багатьох недуг може бути стерта. Не намагайтесь лікуватися самотужки. Точний діагноз встановить лише лікар, після детального обстеження. Втім, якщо ви чи хтось із оточення кашляє понад два тижні, не зволікайте із візитом до сімейного лікаря або фтизіатра. Навіть під час війни хворі з туберкульозом мають змогу безоплатно обстежитись, отримати необхідні ліки. Вчасно розпочата терапія допоможе вам якомога швидше повернутися до звичного життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.