Епідемії наперекір…

Як об’єднати зусилля лікарів різних рівнів медицини у боротьбі з туберкульозом? – думками з цього приводу поділилися  фахівці Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру.

        Україна, як відомо, вже котрий рік потерпає від тягаря соціально-економічних проблем, спричинених епідемією туберкульозу. Щоб здолати ці виклики та викоренити інфекцію упродовж найближчих 10-15 років, наш профільний заклад має очолити цей хрестовий похід проти епідемії, – наголосив директор КНП «ХОПТД» ХОР Сергій Василенко. Відповідно до стратегії Національної служби здоров’я України диспансер має стати потужним фтизіопульмонологічним центром краю. Після реорганізаційних змін та злиття в єдину структуру всіх туберкульозних лікарень області, вдалися до кардинальних перетворень, насамперед, оновлення лікувально-діагностичної бази. Дещо вже вдалося закупити: сучасний УЗ апарат з доплером, відеобронхоскоп, кисневі концентратори, функціональні ліжка з протитпролежневими матрацами, автоматичний гематологічний та імуноферментний аналізатори. Найближчим часом плануємо придбати, конче необхідний для роботи, новітній пересувний палатний рентген-апарат та прилад для визначення  функції зовнішнього дихання.

       Люди з обмеженими можливостями, хворі на візках, мають тепер вільний доступ, без перешкод, до всіх приміщень закладу. Для зручностей пацієнтів та персоналу  невдовзі буде облаштовано ліфт.

        Життєво необхідно для недужих, які лікуються амбулаторно, мати змогу звернутися до лікаря-фтизіатра обласного закладу, пройти обстеження, вчасно отримати протитуберкульозні препарати і скоригувати терапію на випадок побічних дій та ускладнень. Керівники та провідні спеціалісти галузі вважають за доцільне введення у штат обласного диспансеру кількох посад лікарів фтизіатрів амбулаторного прийому у інших лікувальних закладах області для наближення медичної допомоги до пацієнтів та посилення координації дій з лікарями первинної ланки, які уклали угоди з НСЗУ щодо супроводу та лікування хворих на туберкульоз.

      Сподіваємось і на подальшу плідну співпрацю з нашими партнерами, – зауважив Сергій Василенко. – Маю на увазі

представників  соціальних служб та громадських організацій, зокрема, людей, які живуть із ВІЛ/СНІД. Туберкульоз – вкрай небезпечна соціальна хвороба. Тож епідемії наперекір маємо об’єднати зусилля у боротьбі з інфекцією!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.