“НЕЧАРІВНА ПАЛИЧКА”

Нещодавно під такою назвою вийшла друком книжка-казка, яка розповідає дітям про туберкульоз. Її презентували ДУ  “Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського” НАМН України, “Центр громадського здоров’я МОЗ”, ГО “Творче об’єднання ЄВРОАРТ”.

Видання дуже на часі. Як ми вже повідомляли, Україна потерпає від тягаря туберкульозу, нечутливого до традиційних ліків. За даними ЦГЗ МОЗ упродовж минулого року на туберкульоз захворіло 540 дітей до 17 років, а за 6 місяців нинішнього – 307. На третину зросла захворюваність серед дітей та підлітків і на Хмельниччині. Що насторожує: статистика виявлення хвороби за цей час знизилася на 33%, причому, у дітей і дорослих.

    “Фахівці пов’язують це, насамперед, з негативним впливом коронавірусної інфекції, коли через карантинні обмеження населення рідше зверталося по медичну допомогу, його увагу було прикуто до вирішення проблем коронавірусної інфекції. Відповідно ми розуміємо, що зараз частина цих дітей, можливо, ще й досі залишається з невиявленим туберкульозом”, – зазначила завідувачка відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу ЦГЗ МОЗ Яна Терлеєва.

    “Всю увагу зосереджено на пандемії коронавірусної інфекції, послабилися заходи, які сприяють своєчасному виявленню хворих на туберкульоз. А захворюваність дитячого, підліткового населення є віддзеркаленням загальної ситуації, бо діти більш уразливі до цієї інфекції”, – наголосив академік, доктор медичних наук, директор ДУ “Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України” Юрій Фещенко.

     Організатори проєкту серед проблем, які потребують першочергових заходів, назвали дискримінацію та стигму в соціумі, булінг у дитячому середовищі. Вочевидь, брак достовірної інформації вони заповнюють домислами і чутками. “Мені хотілося навчити дітей мислити. Тому ця книжка призначена для сімейного читання. І вже є такі родини, які її прочитали. Кажуть, діти ставлять багато запитань, і це добре”, – сказала авторка книжки,  кінорежисер,  президент ГО ”Творче об’єднання “ЄВРОАРТ” Олена Петровська.      Наближається Всеукраїнський день бібліотек. Традиційно, книгозбірні краю підготують до нього цікаві виставки нових видань, зустрічі з молодими та уже відомими письменниками. Було б чудовою нагодою представити на стенді і книжку-казку “Нечарівна паличка”, яка “у стислій і ненав’язливій формі донесе дітям і батькам інформацію про небезпечну хворобу – туберкульоз, її збудника, шляхи передачі, засоби профілактики, важливість здорового способу життя, позитивного мислення та, що найголовніше, про абсолютну виліковність хвороби”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.