ВІРУСИ АТАКУЮТЬ

Два роки тому Україна ухвалила Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Чим небезпечні ко-інфекції і чому кожен українець повинен пройти скринінг на гепатити і знати свій статус?

Насамперед, варто нагадати, що є 5 типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі вони руйнують здоров’я нашої печінки. Проте особливо небезпечні В і С, які спричиняють хронічне запалення органу і можуть призвести до цирозу та раку. За приблизними підрахунками експертів майже два мільйона українців уже заражені цими вірусами, але тільки 4 – 7 зі ста хворих перебувають під медичним наглядом. Більшість недужих не знають про свій діагноз та не отримують лікування. І в цьому – головна загроза.

      Надто вразливі до такої вірусної атаки пацієнти з сухотами. Зокрема, частка ко-інфікованих осіб із лікарсько стійким туберкульозом та вірусним гепатитом С серед протестованих мешканців краю складає 6,4 %. Звісно, це -оцінні медичні дані. У країнах, де така статистика ведеться давно, відсоток позитивних маркерів серед недужих – удвічі більший.

      Що робити? Перш за все, налагодити моніторинг і контроль. У вже згаданій вище Державній стратегії протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам (ВГ) до 2030 року визначено амбітні цілі: 90 % хворих на ВГ, які не знають свого статусу, треба обстежити і пролікувати.  Нагадаємо, відповідно до оновлених Стандартів лікування  ВГ кожен українець бодай раз упродовж життя має пройти скринінг на гепатити. Регулярно обстежуватися повинні люди із груп ризику, зокрема, ті, хто перебуває на гемодіалізі, споживачі ін’єкційних наркотиків, хірургічних, стоматологічних послуг та інших маніпуляцій, які передбачають контакт із чужою кров’ю.

      До речі, довідатися про свій статус і пройти скринінг допоможе вам сімейний лікар. Діагностика ВГ за допомогою швидких тестів передбачена пакетом медичних гарантій і є безкоштовною для пацієнта. Тих, у кого результат швидкого тесту потребує детальнішого обстеження на ко-інфекцію ВГС/туберкульоз, лікарі первинки скеровують до високоспеціалізованого закладу – обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Медичні послуги та необхідні ліки у нас – безкоштовні.  Спеціалісти центру ознайомлені із сучасними підходами щодо діагностики, лікування ВГС серед недужих із чутливим та лікарсько стійким туберкульозом, персонал опанував також кращу практику виходжування таких пацієнтів.

                                                                                           Наталія Киян,

                                               заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.