ПІД МАСКОЮ ЗАСТУД

Як уберегтися від сезонних  хворіб? Чим небезпечні ко-інфекції? Чому так важливо саме зараз подбати про здоров’я легень?

      Зима іде – застуди несе. Нежить, кашель,  незначна температура, схуднення, втома і занепад сил… До цих симптомів ми вже так звикли, що, зазвичай, і не звертаємо особливої уваги, мовляв, якось мине. Будьте уважнішими до себе і тих, хто поруч. За банальними, як може декому здаватися, проявами застуд можуть ховатися дуже небезпечні хвороби, як-от, ковід і туберкульоз. Буває, що вони разом атакують організм, і медики фіксують ко-інфекцію, яка завдає подвійного удару. Головна мішень хвороботворних  мікроорганізмів – легені. Тому здоров’я цього органу – під найбільшою загрозою.

      Упродовж 11 місяців 2022 року у КНП “ХОФПМЦ” ХОР взято на облік 314 жителів  області та ВПО, у яких діагностовано туберкульоз. Що важливо: у 277 пацієнтів  (88 %) уражені легені. Майже кожний третій випадок – це, зазвичай, тяжка форма хвороби, що потребує тривалого і дорогого лікування. Але наша служба робить усе, аби впоратися із цими загрозами навіть тепер, під час війни. Ми забезпечуємо хворих протитуберкульозними препаратами, підтримуємо зв’язок із соціальними працівниками, лікарями “первинки”, щоб пацієнти не переривали лікування. 

       Туберкульоз – не тільки соціальна, але й інфекційна хвороба. І про це не варто забувати. Разом із ковтком свіжого повітря ми можемо вдихнути і збудник хвороби, що передається в основному через дихальні шляхи. Фтизіатри наголошують: понад 90 % українців інфіковані туберкульозом. Звісно, хворіють не всі. Імунна система блокує чужорідні мікроорганізми і захищає органи і системи людини від їх згубної дії. Саме блокує, але не вбиває. І в нашому організмі вони також довго живуть і чекають слушного моменту, щоб ударити зненацька, коли захисні сили дали збій… А постійні стреси, ворожі обстріли, життя без світла, води, тепла ще більше підточують імунітет.

      Тримаймося!  Українці – нація сильних духом людей. У великих містах і громадах діють пункти незламності, де кожен може отримати найнеобхіднішу допомогу. А в малих селах такими острівцями опору і підтримки нехай стануть наші домівки. Поділіться добром і любов’ю зі своїми сусідами, нагодуйте голодних, обігрійте нужденних, прихистіть недужих. Тепер ми бачимо так багато зла, але добро все одно здолає холод, темряву і кривду.

    “У цьому світі багатими нас робить не те, що ми отримуємо, а те, що віддаємо”, –  сказав майже двісті літ тому Генрі Бічер, відомий американський учений, ораторське мистецтво якого збирало тисячні аудиторії. Великий проповідник знав напевне, що “ніхто не може сказати, бідний він чи багатий, заглянувши до своєї книги доходів і витрат. Багатим людину робить її серце”. Тож нехай ваше серце завжди буде здоровим, добрим і чуйним до себе та інших!

                                                                                      Наталія КИЯН,

                                     заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.