ТУБЕРКУЛЬОЗ НЕ ВІДСТУПАЄ

     Гуманітарна криза в Україні після шести місяців війни та її глобальні наслідки. Ризики стрімкого поширення інфекційних захворювань та заходи безпеки

       Кількість хворих на туберкульоз у порівнянні з початком 2022 року зросла на чверть. Таку тривожну статистику зафіксували наші миколаївські колеги. Подібна ситуація й на інших територіях, що найбільше страждають від агресії рашистів. Люди, які опинилися за межею виживання, стали жертвами ще й невидимих убивць – вірусів та бактерій – збудників інфекційних хвороб. Адже війни в усі часи були передвісниками епідемій: чуми, тифу, туберкульозу, холери… Щоб запобігти катастрофі, ВООЗ активно шукає шляхи виходу з гуманітарної кризи та її глобальних наслідків не лише для України, а й для Європи і світу.

       Тікаючи від війни, за кордон виїхало понад 6 мільйонів українців. Ще 7 мільйонів – стали внутрішньо переміщеними особами, кожна друга українська дитина – біженець. Окрім їжі та найнеобхідніших речей вони потребують ще й ліків. Фахівці МОЗУ в найкоротші терміни з початку повномасштабного вторгнення військ рф в Україну розробили алгоритми надання медичної допомоги хворим в умовах воєнного стану. Як результат, недужі з діагнозом туберкульоз, де б не перебували, забезпечені ліками безкоштовно. Якщо є потреба, хворий може отримати консультацію, завітавши до лікаря, чи в режимі онлайн. Головне – у жодному разі не переривати лікування. Бо це – неодмінна умова нашого успіху у боротьбі з бактеріями, які ніколи не втомлюються і шукають спосіб, аби пристосуватися і вижити.

     Не забуваймо, що в нашій країні вже двадцять літ поспіль триває епідемія сухот. Виклики останніх років (пандемія, війна), звичайно, дещо відвернули увагу до цієї проблеми, але туберкульоз не відступає. З початку 2022 року на облік з приводу цієї хвороби у нашому закладі взято 197 пацієнтів, з них 25 – переселенці. У більшості недужих (175 осіб) інфекція вразила легені. Дві третини хворих страждають на бактеріальний туберкульоз, 96 – деструктивний. Маємо 44 пацієнти з рецидивом. Діагностовано сухоти у шістьох дітей та у двох підлітків. Вони заразилися, в основному, від хворих батьків, а також не всі були вакциновані. Малюки дуже вразливі до інфекції, адже в них слабкий імунітет. Також у групі ризику щодо туберкульозу люди похилого віку, особи, які мають хронічні недуги, перенесли операції, стрес, мають шкідливі звички.

        А взагалі, занедужати може кожен, навіть не контактуючи з хворою людиною, позаяк в організмі кожного третього з нас уже живе паличка Коха і тільки чекає свого шансу. Тож висновок такий:  повністю захистити себе від туберкульозу неможливо, але можна йому запобігти або ж вчасно виявити. Не тільки ліки, а й діагностика – безкоштовні. Попри війну і труднощі наш центр має усе необхідне, щоб надавати послуги пацієнтам на високому рівні. Нещодавно ми отримали гуманітарну допомогу (електрокардіограф) та 8 планшетів від ЦГЗ для відео ДОТ-лікування. Це така система альтернативного методу спостереження за лікуванням (пацієнт спілкується зі своїм лікарем через онлайн відео зв’язок і приймає під його контролем препарати). Для хворих це дуже зручно.

      Туберкульоз – виліковний! Це основна теза для тих, хто зіткнувся з цією проблемою. Раннє виявлення інфекції та прихильне лікування прискорять ваше одужання!

                                                                       Наталія КИЯН,

                                   заступник директора КНП «Хмельницький

         обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.