ПРЕСВЯТА БОГОРОДИЦЕ, ЗАХИСТИ НАС!

      14 жовтня українці відзначають кілька великих свят: Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва та День захисника України.

      Свято Покрови – одне з найулюбленіших в Україні, адже Діва Марія для вірян – духовна Матір, наша заступниця і спасителька від усякого зла. З історії свята до нас дійшли перекази про те, як 14 жовтня 910 року турецькі війська (деякі міфи стверджують, що то були давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом) напали і взяли в облогу місто Константинополь (сучасний Стамбул). Налякані мешканці зібралися у Влахернському храмі, де зберігалася велика християнська реліквія – риза Пресвятої Богородиці. Люди стали ревно молитися до Матері Божої і просити про поміч. Під час молитви святий Андрій Юродивий побачив Богородицю, яка об’явилася під склепінням храму, разом з Іваном Хрестителем і апостолом Іоаном. Марія довго молилася перед престолом, а потім зняла з голови велику хустку – омофор і широко розпростерла її над людьми. Після цього вороги вже не могли побачити їх, а невдовзі відступили і місто було врятоване. 

      З тих прадавніх часів Покрова є уособленням заступництва і захисту. Особливо шанували Божу Матір запорізькі козаки, які мали на Січі церкву на її честь, а також ікону Покрови. На ній був надпис: «Визволю і покрию людей своїх», що став гаслом козаччини. Вирушаючи в похід, ці хоробрі воїни відправляли молебень до своєї покровительки і брали з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці, бо вірили у її заступництво.  Недарма 14 жовтня доблесне воїнство вибирало нового отамана. Тому є й інша назва свята – Козацька Покрова.

Свято-Покровська церква на Хмельниччині

      До речі, посвята українського народу під покров Божої Матері має давню традицію. Свого часу це зробив благовірний князь Ярослав Мудрий у 1037 році, здолавши печенігів. На знак вдячності за перемогу князь збудував собор Святої Софії в Києві. Храми, присвячені Покрові, почали споруджувати згодом по всій нашій країні. На Хмельниччині, принагідно зауважимо, дивом збережено унікальну пам’ятку архітектури, найдавнішу Покровську церкву, що зведена у 1467 році як фортеця.

       У це світле свято ми вшановуємо українських захисників, молимося за відважних синів і доньок країни, за весь наш Божий народ і просимо у Покрови стати для нас непорушною стіною перед навалою ворога, який хоче загарбати нашу територію, забрати свободу, а українців – знищити . Агресор не відає, що земля наша – свята, адже по ній Богородиця ходила. Господи, прости нас, грішних, і благослови миром і благодаттю своєю. Пресвята Богородице,  прийми наш люд під твій материнський захист, покрий своїм небесним омофором і спаси нас!

                                                                      Протоієрей Олександр,

                             настоятель храму святого Амфілохія Почаївського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.