Побороти сухоти – реально

Глобальні зусилля ООН у протидії туберкульозу. Новий законопроект щодо децентралізації фтизіопульмонологічної допомоги в Україні. Захист пацієнтів та медиків, які борються з інфекцією.

     Упродовж 5 місяців 2023 року взято на обліку нашому медичному центрі 201 жителя краю та мешканців інших областей, яких подоляни прихистили через війну. Серед тих, у кого виявили сухоти у травні, є одна дитина. У більшості пацієнтів діагностували легеневий туберкульоз, у 24-х – інфекція вразила інші органи. Аналізуючи статистику на цю пору торік, бачимо, що крива захворюваності на Хмельниччині невпинно зростає (11 осіб на сто тисяч населення у 2022-му і 16 – тепер), хоча темпи виявлення недуги дещо уповільнилися, зокрема, й через нинішні реалії.

     Україна має найбільшу кількість хворих на туберкульоз у європейському регіоні, – наголошують експерти ООН, – а також значну частку недужих на стійкі до ліків форми. Якщо зважити на триваючі бойові дії, шкоду, завдану вітчизняній медицині, економіці та довкіллю, ситуація вкрай напружена. Щоб запобігти новим викликам, Верховна Рада розглядає новий законопроект із протидії соціально небезпечній інфекції.

      “Сподіваюся, що він буде швидко ухвалений у цілому, – розповіла народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Лада Булах. – Новий документ повністю міняє концепцію: ми не просто боремося з туберкульозом, а долаємо його й конкретно приймаємо строки, яким чином зробити так, щоб в Україні було нуль нових випадків туберкульозу”.

      Парламентарій також додала, що законопроект передбачає децентралізацію фтизіопульмонологічної допомоги на місцях. У кожній області працюватиме лише один медичний центр такого профілю, який має формувати регіональну політику швидкої діагностики, лікування туберкульозу, маршрут пацієнта, у якого виявили хворобу.

      Лада Булах зауважила, що документ містить норми щодо покращення соціального захисту пацієнтів та медичних працівників, оскільки йдеться про роботу з певними ризиками. Світ уже має інноваційні препарати, що виліковують туберкульоз за короткі терміни та без побічних дій. Україна також переймає ці стандарти та відходить від примусової ізоляції, стигматизації хворих.

       Вчені тим часом працюють над створенням безпечних та ефективних вакцин проти сухот та вишукують кошти задля їх якнайшвидшого впровадження. Втім, щоб виконати завдання глобального плану ВООЗ та зупинити туберкульоз, варто пам’ятати: побороти сухоти – реально, однак не слід забувати, що це – хвороба, з якою “необхідно боротися щоденно, наполегливо та всім без винятку”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.