СВІТОВІ НАДБАННЯ У ФТИЗІАТРІЇ

       Під завісу літа Україну відвідав міжнародний експерт Супранаціональної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу. У ході візиту він навідався і до закладів охорони здоров’я Хмельниччини – обласного фтизіопульмонологічного медичного центру та Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні.

      Туберкульоз входить у десятку найголовніших причин смертності населення, тому й досі залишається глобальним викликом для світу.  Експерти ВООЗ переконані: якщо ми хочемо звільнити планету від сухот, маємо об’єднувати і нарощувати зусилля щодо виявлення, лікування хвороби, а також запобігання поширенню інфекції, особливо серед вразливих груп населення. Вітчизняні фтизіатри упродовж останніх років накопичили цінний досвід протидії захворюванню і згортати такі заходи через війну неприпустимо. З часу повномасштабного вторгнення це – перший візит  міжнародного експерта Супранаціональної лабораторії з діагностики туберкульозу Всесвітньої організації охорони здоров’я (Гаутінг, Німеччина).

      На Хмельниччині Євгеній Сагальчик та завідувачка сектору діагностики туберкульозу ЦГЗ МОЗ України Наталія Кампос-Родрігес провели семінар із лікарями щодо можливостей кожного методу діагностики туберкульозу, варіантів та інтерпретацій виданих результатів лабораторних досліджень, оціночного часу одержання результатів діагностичних тестів, можливих причин розбіжностей результатів і алгоритм подальших дій та використання систем GeneXpert для виявлення туберкульозу. Також важливо поряд із молекулярними дослідженнями застосовувати системи моніторингу й оцінки лабораторної мережі, впроваджувати секвенування нового покоління.

       “Наразі плануємо масштабувати ці досягнення в регіонах та здійснювати підготовку регіональних лабораторій до міжнародної акредитації за стандартом ISO 15189”, – наголошує генеральний директор ЦГЗ Людмила Черненко. – Впровадження сталої системи моніторингу лікарської стійкості, – на її думку, – дозволить отримувати результати у режимі реального часу, що забезпечить епідеміологічний нагляд за профільним резистентним туберкульозом у регіонах.

      Міжнародний експерт високо оцінив зусилля українських колег під час повномасштабної війни. Попри надскладні виклики часу регіональні лабораторії демонструють якісну роботу і готові до нових амбітних цілей. Учасники семінару переконані: поєднання надбань вітчизняної медицини та світових стандартів діагностики і лікування туберкульозу це – майбутнє сучасної фтизіатрії, яке збереже життя і здоров’я багатьох людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.