Безоплатна допомога

     28 червня – День Конституції України. Право на здоров’я та гарантовані медичні послуги під час війни хворим на туберкульоз.

     “Борючись з нещастями та хворобами, ми вдосконалюємо життя”, – так написав у своєму щоденнику молодий медик, наш земляк із Дунаєвеччини Теофіл Гаврилович Яновський – святий лікар, як називали професора прості кияни, яких він лікував безоплатно, та навіть купував ліки й харчі нещасним хворим за власні кошти. Йому судилося стати батьком вітчизняної фтизіатрії, одним із найвідоміших лікарів Європи, який на тлі епох щоденно вдосконалював цей жорстокий світ своїм милосердям і Божим даром зцілення. Кращі іноземні клініки запрошували до себе світило медицини з Києва, але вчений до останнього подиху зберігав вірність професії і бажав кращої долі пацієнтам та учням, рідній країні, що знемагала у 20-х роках минулого століття у тенетах більшовицького режиму. Як і тисячі інших великих синів і доньок України, він хотів для неї добра і свободи, вірив, що стане колись квітучою і заможною державою – бастіоном Європи та вільного світу. Ця мрія збулася майже через сім десятиліть після його смерті. У 1991 році українці проголосували за незалежність країни, а ще через пару літ отримали Основний закон, який гарантує нам права і свободи, наголошує на абсолютній цінності людини, її життя і здоров’я, честі й гідності, недоторканності та безпеки.

       Війна, безумовно, докорінно змінила наше життя. Стала найтяжчим випробуванням як для громадян, так і медичної галузі. Та попри виклики і ракетний терор фтизіатрична служба працює і забезпечує людино орієнтований підхід у лікуванні хворих на туберкульоз на всіх контрольованих територіях. Наш заклад надає пацієнтам безоплатну медичну допомогу у діагностиці та лікуванні сухот.

      Зауважимо, що люди із цією хворобою, як і в мирний час, мають право звернутися не лише до свого сімейного лікаря, а й до будь-якого найближчого закладу, де їм зручніше. Насамперед, дослухайтеся до сигналів свого організму. Є певні симптоми, які не слід ігнорувати: кашель понад 2 тижні, сліди крові у мокротинні, біль у грудях, втрата апетиту та ваги, постійна втома. Якщо помітили бодай один – зверніться до лікаря-фтизіатра. Ніякого направлення не потрібно. Якщо ви переселилися з небезпечного місця і потребуєте стаціонарного догляду – зверніться до фтизіопульмонологічного медичного центру, де зможете отримати усе необхідне лікування. Тут також підкажуть вам, як відновити, за бажання, терапію у домашніх умовах, під супроводом сімейного лікаря. Усі витрати на таку допомогу – безоплатні. І, якщо недуга виявлена вчасно, а хворий ретельно виконує рекомендації фтизіатра, разом вони подолають туберкульоз. Бережіть життя і здоров’я! Вам знадобиться багато сил і енергії, аби відбудувати рідну країну після нашої Перемоги. Зі святом, друзі! З Днем Конституції України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.