ПІДОЗРА НА ТУБЕРКУЛЬОЗ: ЩО РОБИТИ?

       Розвиток інфекції потенційно можуть провокувати стрес та умови під час війни. Чи стане лікування більш доступним з ухваленням закону про подолання туберкульозу?

       За 8 місяців нинішнього року у нашому медичному центрі взято на облік 307 хворих із туберкульозом. Якщо порівнювати ці цифри зі статистикою 2022-го, то захворюваність на Хмельниччині зросла на 34 %. Причому, якщо торік на цю пору 8 центрів ПМСД краю не реєстрували інфекцію на своїх територіях, то нині сухоти зафіксовано практично в кожному регіоні. Найбільшу кількість недужих виявили наші колеги у двох центрах міста Хмельницького – №1 (19 хворих) та №2 (29), а також у районних ЦПМСД – Славутському (34), Дунаєвецькому (23), Старокостянтинівському (16) та Полонському (15). Вочевидь, тенденцію до активного виявлення хворих варто поглиблювати.  У пацієнтів, які звертаються по медичному допомогу, діагностуємо вкрай занедбану форму туберкульозу. Тому є підозра, що чимало мешканців краю все ще залишаються поза увагою лікарів.

      260 недужих, яких узято на облік упродовж січня-серпня 2023-го (понад 70 %) страждають легеневими сухотами. Окрім того, у 47-ми пацієнтів уражено інші органи – кістки та суглоби, шкіру, є 33 випадки тубплевриту. Півтори сотні жителів мають бактеріальну форму сухот, більше сотні – деструктивну. До сумної статистики потрапило за цей період восьмеро дітей та двоє підлітків.

      Невгамовна бацила додає роботи всім, нагадуючи, шо боротьбу з нею не можна відкладати на потім, туберкульоз не прощає такої безпечності. До того ж, експерти прогнозують зростання захворюваності після війни. Враховуючи ситуацію, парламент країни ухвалив нещодавно закон про подолання туберкульозу. Документ передбачає, що лікування відтепер стане доступнішим, а система діагностики відповідатиме світовим стандартам.

      На Хмельниччині пацієнти з підозрою на туберкульоз можуть пройти безкоштовне обстеження молекулярно-генетичним методом. Такі системи є в обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі та в кількох медзакладах краю. Якщо в пацієнта є скарги на тривалий кашель, йому варто пройти обстеження за цією методикою. Новітнє обладнання дає змогу виявити присутність мікобактерій туберкульозу в харкотинні, крові, спинномозковій рідині, ексудаті або сечі. Через 2-4 години прилад видає результат про наявність або відсутність палички Коха, а також встановлює чутливість її до препаратів першого ряду. Що має зробити хворий, якщо помітить у себе симптоми сухот (окрім кашлю, це й незначне підвищення температури, слабкість, втрата ваги, рясне потовиділення, особливо в нічний час, хоча досить часто їх може й не бути, позаяк інфекція підкрадається непомітно)? Тож не варто очікувати, зверніться до сімейного лікаря. Фахівець первинки підкаже вам адресу найближчої лабораторії, де є таке цифрове обладнання, та скерує з електронним направленням до обласного фтизіопульмонологічного медичного центру – головного закладу з надання протитуберкульозної допомоги на Хмельниччині. Нагадуємо, що діагностика, раннє виявлення, лікування туберкульозу для хворих – безкоштовні. Будьте відповідальним пацієнтом і бережіть своє здоров’я!

                                                                    Наталія КИЯН,

                    заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.