Війни приносять сплески інфекцій

      Упродовж останніх двох літ захворюваність на туберкульоз на Хмельниччині зросла на 41% у порівнянні з показниками до повномасштабного вторгнення росії в Україну.         

     Лише за рік, що минув, на облік у нашому медичному центрі взято 462 хворих жителів краю, у яких діагностовано туберкульоз. Це  складає 37,2 % на сто тисяч населення. Якщо зануритися у статистику, то у більшості пацієнтів уражено легені (402 особи). Зросла кількість недужих із бактеріальними та деструктивними формами сухот. Практично ледь не в кожного другого хворого – занедбаний стан. Зафіксовано за згаданий період 60 випадків позалегеневого туберкульозу та 124 рецидиви. Протимікробну терапію отримують 13 дітей та четверо підлітків. Інфекція потрапила до їх організму в основному від хворих батьків.

       Загалом на лікуванні перебувають 178 пацієнтів. Понад чверть із них має стійкість до тих чи інших препаратів, тому потребує більш тривалого та дороговартісного виходжування. Окрім того, активно впроваджуємо новітні курси лікування таких недужих упродовж 6 місяців та використовуємо інноваційні препарати, зокрема, претоманід. Наш заклад повністю забезпечує потребу у всіх сучасних ліках, які рекомендує ВООЗ. Адже війна – це дуже складний виклик для нашої служби та всієї галузі. За час збройної агресії у країні зруйновано понад півтори тисячі закладів охорони здоров’я. Щоп’ятий  наш пацієнт, за даними міжнародних опитувань, має обмежений доступ до медичної допомоги. На жаль, через війну може погіршати ситуація із поширенням туберкульозу. Про це вкотре наголосила нашим партнерам та представникам урядів країн, які приймають українських біженців, Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ МОЗУ, виступаючи на VIII-му Конгресі фтизіатрів у Польщі.

      Хочу привернути увагу і до сплеску сезонних інфекцій. Протягом кількох тижнів не лише в нас, а й інших країнах, зростає кількість респіраторних захворювань, спричинених ковідом, грипом та іншими патогенами. Фахівці ВООЗ закликають людей носити захисні маски та дотримуватися соціальної дистанції. Такий простий профілактичний метод допоможе вам уникнути зараження у місцях найбільшого скупчення. До речі, і туберкульозу також, позаяк шляхи поширення, органи-мішені та симптоми цих інфекцій багато в чому схожі. І лише лікар може розпізнати певні нюанси, провести усі необхідні обстеження і, за потреби, скерувати до Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Зазначу, лише тут, у мікробіологічній лабораторії, проводиться повний спектр діагностики на туберкульоз.

      Наша служба вживає усіх заходів для протидії сухотам. Однак і населення краю має цінувати власне самопочуття та здоров’я своїх дітей. На жаль, два роки ковіду і майже два роки повномасштабної війни не минули без сліду. Діяли суворі карантинні обмеження, багато людей не було обстежено в повному обсязі методом профоглядів, флюорографії, тікаючи від обстрілів до нас прибуло чимало внутрішньо переміщених людей зі східних та південних областей, де показник захворюваності вищий. У підсумку ці та інші фактори й призвели до сплеску туберкульозу.

      Насамкінець, добра порада: не ігноруйте симптоми будь-якої хвороби, звертайтеся до свого лікаря або найближчого медичного закладу. Уся діагностика та лікування туберкульозу – безоплатні. Ви можете приймати ліки вдома. Якщо є складні випадки, що потребують особливого виходжування, таких пацієнтів госпіталізуємо у нашому центрі. Алгоритм одужання незмінний: раннє виявлення недуги та прихильність до лікування!

                                                                                                  Наталія КИЯН,

                                              заступник директора КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.