Ключова роль громад

            Уряд затвердив стратегію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2024-2026р.р.

       Мета цих заходів, як зазначено в документі, консолідувати зусилля держави та суспільства на національному, регіональному та місцевому рівнях задля збереження здоров’я українців, зокрема, через подолання туберкульозу. Насамперед, йдеться про комплексну та орієнтовану на потреби людей меддопомогу та координацію дій між різними закладами охорони здоров’я. Така співпраця покращить доступ людей до якісних медичних послуг у громадах, забезпечить безперервність лікування, підвищить економічну ефективність та задоволеність пацієнтів і лікарів.

      Ключова роль у реалізації положень стратегії належить громадам, які запобігатимуть розповсюдженню інфекційних та соціально небезпечних хвороб серед своїх мешканців. Сімейні лікарі за підтримки лікарів-фтизіатрів подбають про супровід у лікуванні хворих на туберкульоз, вчасне виявлення недуги та її запобігання. Хмельниччина вже має добрий досвід такої командної роботи на різних рівнях управління щодо протидії інфекції. І це працює на результат.

       Упродовж семи місяців 2024 року взято на облік у нашому медичному центрі 346 жителів області, у яких діагностовано туберкульоз. Серед тих, хто занедужав, четверо дітей, 39 – військовослужбовців ЗСУ та 13 – внутрішніх переселенців. У більшості пацієнтів уражені легені та органи дихання. Однак виявлено і позалегеневі форми туберкульозу у 25 осіб. Маємо 54 випадки МРТБ, з яким значно важче і довше боротися. Тому, якщо громади краю прагнуть стати вільними від туберкульозу, профілактика – наше все. Серед таких заходів, насамперед, вакцинація БЦЖ та робота з пацієнтами, які перебували у тісному контакті з хворими на сухоти. Своєчасне виявлення хвороби сприяє ізоляції джерела зараження, запобігає тубінфікуванню, підвищує інтенсивність одужання.

      Тому фтизіатри вкотре застерігають: туберкульоз у наш час – виліковне захворювання, однак без належного лікування недуга може бути смертельною. Саме безпечність людська призводить до того, що кожен третій хворий звертається по медичну допомогу у вкрай занедбаних станах. Лише втративши здоров’я, люди починають цінувати життя. Щоправда, для декого це вже запізніле каяття. Прикро, бо, маючи дороговартісні інноваційні методики обстеження та лікування туберкульозу (причому цілком безкоштовні для хворих), ми втрачаємо майже 10 % пацієнтів.

      Як запобігти сухотам? Єдиного способу захисту немає. Захворіти може кожен. Радимо бути уважними до себе і тих, хто поруч. Якщо помітили нездужання: апатію, кашель, тривалу трохи підвищену температуру, нічну пітливість – не займайтеся самолікуванням і не втрачайте час. Негайно зателефонуйте до сімейного лікаря або зверніться до найближчого медичного закладу. Там про все подбають, якщо буде така потреба, і підкажуть подальший алгоритм дій. Власне, для цього і була створена єдина система протитуберкульозної медичної допомоги населенню України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.