«ТУБЕРКУЛЬОЗ У ЦИФРАХ»

Упродовж вересня в Україні зареєстровано 1119 нових випадків туберкульозу. Приблизно у чверті хворих медики  фіксують сухоти з множинною  лікарською стійкістю. 267 пацієнтів мають позитивний статус ВІЛ, у п’яти – діагностовано туберкульоз та ковід.

       У цій неповній статистиці (адже немає даних із територій активних бойових дій) найбільше непокоїть те, що кожен п’ятий хворий на туберкульоз не знає про свою хворобу і звертається по медичну допомогу, як правило, надто пізно. Таку сумну картину бачимо вже не перший рік. Зважаючи на складну ситуацію, МОЗ вкотре наголошує: кожна третя людина може бути переноcником однієї з форм туберкульозу. Тому будьте обережними і не варто нехтувати своєчасною діагностикою.  Неуважність до власного здоров’я може дорого коштувати.

        Протягом 9-ти місяців цього року у нашому медичному закладі взято на облік 259 осіб з приводу захворювання різними формами туберкульозу, що складає 20,9% на сто тисяч населення Хмельниччини. У більшості недужих (231) уражені легені. У восьми осіб діагностовано туберкульоз кісток і суглобів, два випадки – в урології, тринадцять – в інших органах. Також зафіксовано у десяти осіб тубменінгіт, тубплеврит та міліарний туберкульоз. Серед тих, хто потрапив до медичної статистики, 173 – мали бактеріальну форму сухот, тобто могли заразити інших. У 122-х пацієнтів виявлено деструктивний туберкульоз.

       Найвищі показники виявлення захворюваності – в обласному центрі (57 осіб), у містах Кам’янці-Подільському (24), Шепетівці (18). Серед колишніх районів області найбільше хворих взято на облік із населених пунктів Старокостянтинівського (20),  Волочиського (17), Дунаєвецького (15), Славутського (14), Красилівського (13). Тим часом діагностовано туберкульоз лише в одного пацієнта із Чемеровеччини, у двох-трьох – відповідно зі Старої Синяви, Нової Ушиці, Городка і Віньковець. Хочу привернути увагу колег із первинної ланки до заходів профілактики. Можливо, варто провести скринінгові обстеження серед контактних осіб та вразливих груп населення. Адже за згаданий період саме через контакт із хворими на туберкульоз заразилося четверо дорослих людей та п’ятеро дітей.

      Ситуація щодо захворюваності серед наймолодших жителів краю особливо непокоїть. Упродовж трьох кварталів нинішнього року взято на облік з приводу туберкульозу семеро дітей, з них четверо – із Волочиська, по одному – зі Славути, Шепетівки та міста Хмельницького. Діагностовано сухоти за січень-вересень і в двох підлітків із Хмельницького та Деражні. За умов належного дотримання інфекційного контролю в побуті цих дітей можна було б вберегти від зараження.

       Правила профілактики дуже прості. Для своєчасного виявлення сухот дорослі (здорові люди) мають проходити профілактичне флюорографічне обстеження один раз на 2 роки, щорічно – підлітки та особи до 21 року. Також частіше проводяться обстеження людям із груп ризику та працівникам певних професій. Не забувайте також про основні симптоми цієї недуги: кашель понад два тижні, незначне підвищення температури упродовж кількох днів, задишка, біль у грудях, поганий апетит, слабкість, утома, рясне потовиділення, особливо вночі. Якщо бодай один із цих симптомів виявите у себе – зверніться до лікаря! Туберкульоз у наш час – це не смертельна хвороба, але самолікування неприпустиме!

                                                                                   Наталія Киян,

                        заступник директора КНП “Хмельницький обласний

                               фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.