НЕДУГА НЕ РОЗРІЗНЯЄ СТАТУСУ

Вперше за останніх двадцять років ВООЗ фіксує зростання захворюваності на туберкульоз у світі.

      Цю тривожну тенденцію вчені спостерігають з 2020-го. Зокрема, торік інфекція забрала життя 1,6 мільйона людей, що на 14 % більше, аніж двома роками раніше. Експерти припускають, що, можливо, туберкульоз «знову стане основною причиною смерті в усьому світі від одного інфекційного агенту, замінивши COVID-19». Пандемія, на думку експертів, стала ключовою причиною відродження хвороби, адже криза значно вплинула на доступ до діагностики та лікування сухот. Мел Спігельман, президент Альянсу проти туберкульозу, зауважив, що ковід відволік “дефіцитні ресурси” від програм боротьби з туберкульозом і від розробки ефективних вакцин. “Якщо пандемія чогось навчила нас, так це того, що за допомогою солідарності, рішучості, інновацій та справедливого використання інструментів ми можемо подолати серйозні загрози здоров’ю. Давайте застосуємо ці уроки до туберкульозу”, – наголошує Тедрос Адханом Гебрейесус, генеральний директор ВООЗ.

      Першим серйозним кроком у застосуванні таких скоординованих дій стала адаптація національної політики з надання медичної допомоги при туберкульозі відповідно до рекомендацій ВООЗ. Документ охоплює кілька модулів, зокрема, лікування лікарсько-чутливого туберкульозу; догляду та підтримки при сухотах; ведення туберкульозу у дітей та підлітків. Ці настанови допоможуть українським лікарям застосовувати на практиці усі сучасні підходи у виходжуванні таких хворих, а наші пацієнти матимуть кращі можливості для одужання.

       Якщо відчуваєте втому, слабкість, різке зниження ваги без видимих на те причин, пітливість, надто у нічний час, незначне підвищення температури, зверніться до свого сімейного лікаря або до найближчого медичного закладу. Тут вас оглянуть, зроблять відповідні обстеження і за потреби скерують до вузького спеціаліста. Відтак лікар-фтизіатр зможе провести диференційну діагностику та необхідні лабораторно-інструментальні методи і, якщо буде підтверджено діагноз “туберкульоз”, пацієнту одразу призначать спеціалізоване лікування. Таку терапію на даний момент у нашому центрі отримують 255 хворих.

       Туберкульоз нікуди не зник. Упродовж десяти місяців 2022 року ми взяли на облік з таким діагнозом 284 хворих, що на кілька осіб більше, аніж на цю пору торік. У більшості пацієнтів (253) уражені легені. До медичної статистики потрапили і семеро дітей та двоє підлітків, які заразилися сухотами в основному через контакти із хворими дорослими людьми. Маємо на цю пору 66 рецидивів та 36 випадків позалегеневого туберкульозу. Лише у 73-х пацієнтів недугу було виявлено під час профоглядів, у решти – при зверненні по медичну допомогу. Це свідчить про те, що хворих може бути ще більше, просто люди ігнорують перші прояви інфекції, а даремно. На ранніх стадіях її значно легше лікувати.

      Війна боляче вдарила по нашій системі охорони здоров’я. За 8 місяців російські окупанти пошкодили 1100 медичних закладів, 144 – зруйновані вщент. Ворог викрадає дороговартісне обладнання та витратні матеріали. Однак попри все галузь працює так, аби хворі мали доступ до медичної допомоги. 95 медзакладів, – за даними МОЗУ, – наразі повністю відновлено. На звільнених територіях доставляється усе необхідне для обстеження та лікування українців, аби люди могли поправити здоров’я. Тому, де б ви не перебували, не забувайте про інфекційні загрози. Ускладнена епідемічна ситуація, велика міграція, недоїдання і стреси сприяють зараженню і розвитку захворювання. Якщо ви піддавалися цим факторам тривалий час,  зверніться до лікаря.

       Виявити початкові туберкульозні зміни в легенях, а недуга переважно вражає саме цей орган, можна лише рентгенологічними методами обстеження. Другим засобом профілактики сухот серед дітей і підлітків є своєчасне проведення туберкулінових проб і щеплень БЦЖ. Батьки мусять бути особливо уважні, адже туберкульоз може розпочинатися під масками ГРВІ, грипу, бронхіту чи пневмонії. Недуга також не розрізняє статусу пацієнта і однаково небезпечна для всіх. Але раннє виявлення збудника інфекції, своєчасно призначене та прихильне лікування допоможе вам швидше здолати хворобу та одужати.

                                                                                                Наталія КИЯН,

                                            заступник директора КНП «ХОФПМЦ» ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.