Покровитель воїнів і лікарів

   9 серпня Свята Церква молитовно вшановує пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

     Згідно з житієм юнак  з ім’ям Пантолеон (“лев у всьому”) народився у місті Нікомидії у родині знатного язичника. Тут він закінчив школу, а відтак навчався лікарському мистецтву у відомого ескулапа. В Ісуса Христа увірував після того, як побачив дитину, яка померла від укусу змії. Він по молитві до Господа воскресив її. Після цього дива прийняв хрещення та отримав ім’я Пантелеймон – “всемилостивий”.

      Відтоді святий присвятив життя стражденним, хворим та убогим людям. Безкорисливо лікував усіх, хто потребував помочі, зцілював приречених, відвідував і загоював рани в’язням у тюрмах. Чутка про милосердного лікаря дійшла до імператора Максиміліана. До того ж, інші медики, до яких перестали звертатися хворі і вони позбулися доходів, написали донос правителю. Святий запропонував імператору таке рішення: хто зцілить невиліковного хворого – він або язичники – того віра буде правдивою. Силою молитви Пантелеймон вернув чоловіка до життя. Максиміліан від люті озлобився і наказав катувати лікаря.

       Господь з’явився святому і зміцнив перед стражданнями. Великомученика Пантелеймона повісили на дереві, рвали залізними кігтями, обпалювали свічками, розтягували на колесі, опускали в кипляче олово, а потім кинути з важким каменем у море. Однак попри всі тортури святий залишався неушкодженим. Тоді імператор наказав віддати його на розтерзання диким звірам у цирку. Але хижаки лише торкалися йому до ніг та лизали ноги. Глядачі підхопилися зі своїх місць, почали славити цілителя і кричати: “Великий Бог християнський!”. Розлючений Максиміліан велів воїнам рубати мечами усіх, хто прославляв Ісуса Христа, а Пантелеймону -відсікти голову.

      Слуги великомученика бачили його страту і чули голос із неба, написали оповідання про життя, страждання і смерть святого, який прославився великими чудесами навіть після смерті. З тих прадавніх часів віряни шанують великомученика Пантелеймона, як мужнього святого, покровителя воїнів та лікарів. Вшановуючи його у храмах цього дня, будемо просити заступництва і підносити посилені молитви за Україну, за наших воїнів, за перемогу правди й справедливий мир!Боже Великий, єдиний, нам Україну храни!

                                                                        Протоієрей Олександр,

                             настоятель храму святого Амфілохія Почаївського

              Молитва за перемогу України над агресором

     Всесильний Господи, почуй молитви дітей Твоїй, споглянь у час важких випробувань на державну нашу Україну. Благослови та зміцни воїнів наших, владу, уряд та весь народ наш, які протистоять підступному російському агресору на землі, на морі та в повітрі. Правдолюбивий Господи, не дай ворогам знищити державу, народ та святині наші.

       Благаємо Тебе, даруй нам з іменем Твоїм перемогу і справедливий мир наблизь. Пошли грізного очільника небесного воїнства Твого, архістратига Михаїла, на допомогу мужнім захисникам нашим, щоб диявольські задуми агресора зруйнували вони та вберегли нашу Батьківщину-Україну.

    Твоє бо є, щоб милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.