“Подбай про себе!”

    Під таким гаслом упродовж першого кварталу цього  року у Шепетівському районі пройде серія виїзних профілактичних заходів для дітей та дорослих.

       До населених пунктів громади приїжджатимуть мобільні бригади, до яких входитимуть сімейні лікарі та спеціалісти вузького профілю. Усі охочі зможуть отримати у них безоплатну консультацію. Також допоможуть визначити рівень кисню та цукру у крові, виміряти артеріальний тиск, вирахувати індекс маси тіла, протестуватися на вірусні гепатити та ВІЛ, пройти електрокардіографію та флюорографію.

       Під час таких виїздів медичних бригад діти та дорослі зможуть вакцинуватися від небезпечних інфекційних хвороб, що входять до Національного календаря профілактичних щеплень України та ковіду. За повідомленням генерального директора Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Миколи Габрикевича, упродовж останніх років у країні реєстрували спалахи поліомієліту, непоодинокі випадки кору, дифтерії та правцю. “Тому дуже необхідно, – застеріг головний державний санітарний лікар області, – нагадати нашим мешканцям: щепитися, і особливо у часи війни, – вкрай важливо. Таким чином ми можемо зменшити навантаження на медичні заклади і зберегти більше життів українців. Бо ж після нашої Перемоги необхідно буде відбудовувати країну!”.

      Окрім того, фахівці ДУ “ХОЦКПХ” проведуть кілька тематичних тренінгів для медиків первинної ланки Шепетівського району. Адже саме вони, лікарі для всієї родини, найчастіше контактують з батьками, їх думка щодо запобігання хвороб та вакцинації – пріоритетна. 

       У рамках проекту, – як зауважила його керівниця Наталія Ткачук, – важливо залучити до ідеї розбудови здорової громади керівників ОТГ, закладів освіти, культури, медицини, очільників підприємств, представників депутатського корпусу, активістів та лідерів думок. Це допоможе популяризувати здоровий спосіб життя, здорове харчування, профілактичні щеплення. “Захистити себе і свою дитину від небезпечних хвороб можливо і просто, аніж лікувати та боротися з тяжкими ускладненнями”.

      Цю тезу підтверджує і ситуація щодо протидії туберкульозу в області (нагадаємо, що вакцинація від цієї хвороби входить до Національного календаря профілактичних щеплень України). Адже смертельна колись інфекція тепер виліковна. Втім, є одна умова: раннє виявлення та прихильне лікування. До речі, нині обласний фтизіопульмонологічний медичний центр забезпечений обладнанням для раннього виявлення недуги. Тому кожен пацієнт із підозрою на туберкульоз має змогу пройти безкоштовне обстеження молекулярно-генетичним методом. Завдяки такій інноваційній методиці можна не лише виявити збудника – мікобактерію туберкульозу через 2-4 години, а й встановити чутливість її до препаратів першого ряду. Щоб пройти таку діагностику, пацієнт має звернутися до сімейного лікаря за електронним направленням, а відтак його скерують до найближчого лабораторного центру.

       Саме завдяки таким злагодженим діям медиків первинної ланки та фтизіатричної служби вдається контролювати рівень захворюваності на Хмельниччині. До речі, за останній рік кількість жителів краю, у яких діагностовано туберкульоз і взято на облік у нашому центрі, на третину зросла. Зафіксовано багато випадків занедбаних форм хвороби з розпадом легеневої тканини та рецидивів. Упродовж 2023-го недугу виявили у 17 дітей та підлітків. Роком раніше за аналогічний період їх було 12.

      На туберкульоз може захворіти кожен. Але недузі варто запобігти. Подбайте про себе та людей поруч. Довгі місяці війни навчили нас не тільки цінувати свободу, а й берегти тих, кого любимо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.