Наномедицина

            Нові підходи до діагностики туберкульозу.

       МОЗ планує у 2024-му закупити майже 3200 квантиферонових тестів на туберкульоз. Торік було проведено більше тисячі таких тестувань на Хмельниччині та ще у 8-ми областях України. Це стало можливим завдяки підтримці гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією. Як зазначають фахівці МОЗ, квантифероновий тест – це лабораторний аналіз, що поліпшує діагностику латентної форми сухот, але він більш дороговартісний, аніж проба Манту.

      Тест рекомендований ВООЗ та стандартами медичної допомоги “Туберкульоз”. Наразі лікарі призначають їх для дітей із груп ризику, зокрема, тих осіб, які перебували чи продовжують контактувати з хворими. Так само ризикують медики, родина та внутрішньо переміщені особи, контактуючи з недужими людьми. Звісно, діти – найбільш вразлива група, вони інфікуються від батьків. Фтизіатри обласного медичного центру також спостерігають цей шлях зараження у своїх пацієнтів. Так, серед 13-ти дітей краю, яких взято на облік упродовж минулого року, більшість заразилася туберкульозом від хворих дорослих. А їх потік, на жаль, не міліє. За перший місяць уже нового року нашу статистику поповнило ще 54 жителі області. Це на 43 % більше хворих, аніж медики реєстрували на цю пору торік. Майже у всіх (51 особа) діагностовано туберкульоз легень. Тож фтизіатричній службі разом із колегами первинної ланки варто посилити профілактичні заходи серед населення, надто – у вразливих групах.

      Варто додати, що така негативна тенденція спостерігається загалом у світі. Туберкульоз наступає. Стрімке поширення робить його другим найбільш смертельним інфекційним захворюванням планети після ковіду. Такі дані оприлюднив Європейський центр профілактики та контролю захворювань. І щоб звільнити світ від злощасної мікобактерії, яка й досі впливає на хід історії людства, докладає зусиль і медична наука. Вчені розробили експериментальний додаток для мобільних телефонів ТВscreen, що здатний розпізнавати кашель, пов’язаний із туберкульозом. На їх думку, такі прості та доступні високотехнологічні інструменти для скринінгу хвороби стануть у нагоді всім, особливо в регіонах із обмеженими ресурсами, де бракує діагностичного обладнання.

      Тим часом, і в Україні вперше почали визначати туберкульоз у людини, використовуючи нанотехнології. Як повідомляє голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, Івано-Франківський ФПМЦ отримав блок, який має штучний інтелект, що може автоматично проводити діагностику під час рентген-обстеження грудної клітки. Це вкрай важливо для лікаря – своєчасно виявити недугу на ранній стадії. До речі, така новинка успішно використовується у світі, а тепер і українці матимуть змогу під час обстежень використовувати сучасні технології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.