ЯК ПРИБОРКАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ?

  Основні фактори поширення «забутої епідемії» та головні заходи щодо подолання соціально небезпечної інфекції. Нотатки із засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Третій рік живемо в умовах ковідних обмежень. Світ об’єднав зусилля навколо спільної загрози і засвоїв певні уроки.  Щоб подолати пандемію, вакцинації і ліків виявилось недостатньо. Необхідні рішучі протиепідемічні заходи. Цей висновок може стати в нагоді і в боротьбі з туберкульозом. Адже природа багатьох інфекцій схожа, отож і методи подібні. І якщо вже нам не вдається очистити світ від сухот, то, принаймні, мусимо приборкати темпи їх поширення. З чого почати?

      Наразі боротьба із паличкою Коха у межах області базується на положеннях Державної стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемію туберкульозу до 2030 року. До цього часу маємо скоординувати зусилля на ключових завданнях:

      зниженні захворюваності та смертності від туберкульозу (ТБ);

     забезпеченні ефективного виявлення нових випадків та недопущення формування стійких форм ТБ;

      підвищенні якості та ефективності лікування ТБ.

     Як ми вже повідомляли, у нашому краї впроваджено нові Стандарти охорони здоров’я щодо профілактики, раннього виявлення та лікування ТБ. Забезпечено повноцінне використання пацієнт-орієнтованої моделі виходжування недужих. Переважна більшість хворих лікується амбулаторно з подальшим соціальним супроводом, який забезпечують працівники БО «Мережа ЛЖВ». За 9 місяців 2021 року такою послугою скористалися 484 особи, які отримали соціальних наборів на суму майже 400 тисяч гривень.

      За договорами з Національною службою здоров’я України вдалося суттєво покращити матеріально-технічну базу комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр». Закуплено, зокрема, сучасне обладнання для клініко-діагностичної та бактеріологічної лабораторій, кабінетів та інших підрозділів (УЗ-апарат з доплером, відеобронхоскоп, імуноферментний аналізатор, автоматичний гематологічний аналізатор, кисневий концентратор, функціональні ліжка з протипролежневими матрацами).

      У штат закладу введено три посади міжрайонних фтизіатрів, які координуватимуть амбулаторне лікування пацієнтів з ТБ за територіальним принципом (Дунаївці, Шепетівка, Славута). Започатковується також амбулаторне ведення таких хворих на первинному рівні.

      Варто зауважити, що захворюваність у розрізі територій неоднорідна та коливається в межах від 0 осіб на 100 тисяч населення (Старосинявщина) до 44 осіб – у Хмельницькому районі. Взято на облік 280 хворих, що на 11 % менше, аніж торік. На 5% зменшилося число недужих на заразні форми ТБ та на 2 % – із розпадом легеневої тканини.

      Епідемічно несприятливою вважають фтизіатри ситуацію щодо захворюваності на ТБ серед дітей та підлітків. У минулому році взято на облік шестеро краян до 14 років – по одній дитині із колишніх Білогірського, Волочиського районів, міст Хмельницького та Кам’янця-Подільського і дві дитини із Шепетівського району. Захворіли за згаданий період четверо підлітків – по одному у Старокостянтинівському та Хмельницькому районах і двоє – у Полонському.

      На 9 % знизилася смертність від ТБ. Найвищий показник (8 осіб на 100 тисяч населення) – у Славутському районі. Загалом по області – лише 3 особи на 100 т.н.

    Найкращий метод боротьби з хворобами – це профілактика. Тому повсякчас інформуємо в ЗМІ про туберкульоз, його прояви, можливості у лікуванні. Запроваджено сучасні підходи з інфекційного контролю за ТБ у закладах охорони здоров’я та місцях довгострокового перебування осіб.

     Для швидкої та ранньої діагностики нових випадків ТБ в 7 закладах області (Шепетівська, Кам’янець-Подільська, Славутська, Хмельницька, Волочиська, Старокостянтинівська та Дунаєвецька багатопрофільні лікарні) на безоплатній основі інстальовані сучасні високочутливі апарати Джин експерт, які визначають збудник ТБ протягом 3-х годин. Шепетівка та місто над Смотричем уже отримали їх. Невдовзі таке інноваційне обладнання надійде й до інших міст. На жаль, лікарі центрів ПМСД майже не використовують ці прилади.  Отож наша область опинилася ледь не на останньому місці в Україні щодо обстеження та виявлення осіб із підозрою на ТБ на первинній ланці.

      Також серед невирішених проблем – недостатня робота  з організації туберкулінодіагностики серед дитячого населення, яка за 9 місяців 2021 року складає лише 27%. Не проведено жодної проби Манту дітям у Старосинявському, Сатанівському, Війтовецькому центрах ПМСД. Тільки на 1% – у Гуменецькому та Полонському, на 2-5% – відповідно у Красилівському та Кам’янець-Подільському центрах ПМСД. На третину виконана і робота щодо раннього виявлення ТБ методом профілактичних флюорооглядів груп ризику серед дорослого населення краю.

       Втім, завдяки зусиллям колективу нашого закладу вдалося покращити якість та ефективність лікування ТБ. Усі пацієнти мають доступ до нових препаратів та сучасних короткострокових схем лікування ТБ (наразі ліки надходять із держбюджету та Глобального фонду). Результат успішного лікування всіх випадків ТБ в області має тенденцію до покращення та становить 73%  (мета досягнення – 85%).

      Також, за потреби, пацієнти одержують препарати антиретровірусної та замісної підтримувальної терапії. Є змога отримувати лікування при вірусних гепатитах. У достатній кількості маємо усі необхідні ліки, які використовуються для лікування побічних реакцій до протитуберкульозних препаратів. Передбачена і стаціонарна паліативна допомога хворим.

      Туберкульоз – хвороба соціальна. Щоб її приборкати, на думку учасників форуму, варто примножити зусилля усіх: державного сектору, громадських організацій, медичної спільноти. І це буде гідна протидія інфекції, що кинула глобальний виклик людству.

                                                                             Альона Федорчук,

                                                 заступник директора з координації заходів протидії туберкульозу КНП “ХОФПМЦ” ХОР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.