Увага: діти!

   1 червня – Міжнародний день захисту дітей та Всесвітній день батьків!

         Літо йде і нові надії та клопоти несе. Дітвора радіє канікулам і чекає запізнілого цьогоріч тепла, а дорослих тривожать вічні проблеми: чим зайняти сина або доньку на три місяці, як підготувати до дитячого садка та школи, де оздоровити?

       У кожної родини свої плани і можливості. Однак, куди б не поїхала дитина (на заморський курорт чи в село до бабусі), вона має, насамперед, відпочити. Подбайте про здоровий режим дня, харчування, повноцінний сон. Якщо є ті чи інші хронічні захворювання, лікарі-педіатри підкажуть, який санаторій краще  обрати або ж запропонують курс відновної терапії в дитячій поліклініці.

     Батькам малюків, які вперше сядуть за парти чи підуть у дошкільний заклад, треба подбати про інфекційний захист своїх чад. Попри посилені заходи щодо пандемії COVID-19 ніхто не скасовував календаря щеплень від 10-ти хворіб, серед яких і туберкульоз.  Щеплення вакциною БЦЖ немовля отримує ще в пологовому будинку. Якщо з тих чи інших поважних причин їх не зроблено, радимо не відкладати візиту до фтизіатра.

       Україна уже котрий рік потерпає від епідемії туберкульозу. Ми б’ємо сумні світові рекорди (у першій п’ятірці) щодо цього захворювання серед дорослих і дітей. Щороку більше тисячі малих українців вперше занедужують сухотами і десятеро стають жертвами цієї інфекції. Така страшна статистика. Однак і вона, на думку лікарів-фтизіатрів та представників громадських організацій, що опікуються проблемами недужих, які живуть з хворобою, не  відображає реальної картини. Розрахунковий показник ВООЗ щодо захворюваності дітей перевищує наші офіційні цифри у 4-5 разів.

       Проблема не виникла, як то кажуть, на порожньому місці. В останні роки надто поріділи ряди дітей, охоплених профоглядами (із 90% знижено до 36%), що, на думку експертів,  «призвело до колосального недовиявлення» хвороби. Тому радимо батькам задля власного спокою та здоров’я дитини пройти обстеження на приховану туберкульозну інфекцію методом проби Манту.

       Туберкульоз – надто серйозна хвороба, що потребує тривалого і дороговартісного лікування. Але дитина, як і дорослий, може повністю одужати. Для цього є всі можливості, безкоштовні ліки та діагностика. Головне, вчасно звернутися по допомогу і чітко виконувати рекомендації медиків. А ще краще – не забувати простих  заходів профілактики. Пам’ятати, що заразитися сухотами можна через повітря, предмети побуту, їжу. Тому стежте за тим, де проводить своє дозвілля ваша дитина, чи не контактує з хворими ровесниками або їх батьками? Обов’язково обстежуйтесь методом флюорографії, особливо якщо у Вашої дитини позитивна р.Манту. 

Джерелом інфекції може бути молоко від зараженої корови. Будьте особливо пильні, якщо у вашого сина чи дочки такі захворювання, як цукровий діабет, рак, ВІЛ-інфекція. Ці недуги часто ходять парами…

      А взагалі, шановні батьки, будьте гідним прикладом для своїх чад, дотримуйтеся самі правил здорового способу життя і змалку прищеплюйте їх дітям!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.